Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Európai Bizottság sokallja a magyar állami tulajdont

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság felszólította a magyar kormányt, hogy szüntesse meg különleges szavazati jogát - az úgynevezett aranyrészvényt - 31 privatizált társaságban.

Magyarország a 31 aranyrészvénnyel a bizottsági listán a harmadik helyen áll. Az érintett társaságok között megtalálható a MOL, az OTP Bank, a Magyar Telekom, a Dunamenti Repülőgépgyár, öt regionális gázszolgáltató, hat áramszolgáltató, nyolc erőmű, a Hungexpo, a Hungaropharma, a CD Hungary ingatlankereskedelmi cég, továbbá olyan ismert hungaricumokat előállító vállalatok, mint a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Pick és a Herz szalámigyár, illetve a Zsolnay porcelángyár.

A MOL, az OTP és a Magyar Telekom révén az állam a Budapesti Értéktőzsde piaci kapitalizációjának összesen 73 százalékát adó vállalatok esetében korlátozza a tőke szabad áramlását az EU-bizottság álláspontja szerint.

A csatlakozási tárgyalásokon Magyarország kötelezettséget vállalt az aranyrészvények gyakorlatának megszüntetésére.

Az Országgyűlés által 2004-ben elfogadott törvénymódosítás megtiltotta további hasonló speciális állami jogok megítélését, a meglévő 31 esetből pedig a versenyszférában tevékenykedő 8 cég esetében az aranyrészvény záros határidőn belüli felszámolásáról döntött.

A fennmaradó 23 aranyrészvényhez fűződő jogokat korlátozták.