Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz kitart a Költségvetési Tanács mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A fegyelmezett, hiteles, átlátható és ellenőrizhető költségvetési politika kialakítása érdekében javasolja a Fidesz és a KDNP a Költségvetési Tanács felállítását. Ezt a fideszes Varga Mihály közölte az előterjesztés általános vitájának kezdetén a parlamentben.

Az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: az intézmény olyan biztosítékot jelentene a költségvetési politikában, amely korlátozni tudja, vagy megakadályozhatja a felelőtlen kormányzati magatartást.

Hangsúlyozta: a három fős tanács független testületként véleményezné az adott év költségvetési törvényét, tagja lenne az Állami Számvevőszék elnöke, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és egy, az államfő által javasolt szakember.

Az MSZP frakciója nem támogatja a Költségvetési Tanács létrehozásáról szóló fideszes javaslatot - mondta Wiener György, a szocialisták vezérszónoka.

Az MSZP-s politikus azzal érvelt, hogy a javaslat gyökeresen változtatná meg az államberendezkedés egészét, mert az új testület egy alapvető jogától, a költségvetés tényleges, politikai értelemben vett megalkotásának a jogától fosztaná meg a parlamentet.

Domokos László, a Fidesz vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy javaslattal felelősségvállalásra akarják szorítani a kormányt.

Véleménye szerint a Költségvetési Tanács létrehozása több szakértelmet, nyilvánosságot és átláthatóságot eredményez a költségvetési törvény megalkotásakor.

Lakos Imre (SZDSZ) felszólalásában a törvényjavaslatot úgy jellemezte, hogy az "a kampányban elhangzott ígéret kötelező ujjgyakorlatként leképzett törvényjavaslata".

Hangsúlyozta: pártja számára a törvényjavaslat alfogadhatatlan, mert az csorbítaná a parlament jogait.

Herényi Károly (MDF) ugyancsak kijelentette, hogy a fideszes alkotmánymódosító javaslatot pártja nem tudja támogatni.

Mint mondta: az alkotmány elég világosan rögzíti a büdzsével kapcsolatos feladatokat.