Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: nekem se könnyű!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A területi és a regionális fejlesztésben többet kell vállalniuk azoknak a településeknek és régióknak, amelyeknek többjük van - hangoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szentendrén, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) küldöttgyűlésén.

A TÖOSZ elnöksége már korábban közölte: támogatja a kormány reformprogramját, ám a szövetség szerint törekedni kell arra, hogy az emberek meghatározott önkormányzati szolgáltatásban részesülhessenek, függetlenül attól, melyik településen élnek.

Dióssy László, a TÖOSZ elnöke mindehhez hozzátette: tarthatatlan az önkormányzatok jelenlegi finanszírozási gyakorlata.

Véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy úgy kapnak feladatot és hatáskört az önkormányzatok, hogy azok megvalósításához szükséges anyagi források nem, vagy csak részben állnak rendelkezésre - hangsúlyozta a politikus.

Gyurcsány: maradjon beruházásra

Gyurcsány Ferenc - akit a küldöttek tapssal üdvözöltek - nem hitegette központi források megnyitásával a résztvevőket.

A miniszterelnök szerint a központi kormányzat ugyanolyan finanszírozási problémától szenved, mint az önkormányzatok.

A kormányfő kijelentette: a központi költségvetés nem vállalja át az önkormányzatoktól a helyi fejlesztési feladatokra fordítandó önrészt.

"Azért kell működésre itt is, ott is, amott is kevesebbet fordítani, hogy maradjon a végén beruházásra. Ezt a dilemmát az önkormányzatoknak ugyanúgy meg kell oldania, ahogy nekünk is" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: "Nekem sem könnyű. Hát látják. Kapunk hideget, meleget is. Pedig még csak most kezdtük!"

Rugalmasabb bérezés

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy a kormány rugalmasabbá kívánja tenni a közszolgálati jogviszonyt, hogy a vezetők teljesítmény szerint honorálhassák munkatársaikat, a rájuk fordítandó bértömeg változatlanul hagyásával.

Végül a kormányfő kijelentette: egy települést sem lehet elzárni, ezért a kormány erős regionális tömegközlekedés megteremtését szorgalmazza.