Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bush-látogatás: kész átverés?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elvörösödő, zavartan nevetgélő amerikai elnök és egy állítólagos ígéret arról, hogy az egykor Táncsics börtöneként szolgált épület újra magyar kézbe került - a New York Times ilyennek látta George Bush amerikai elnök magyarországi látogatását. A tekintélyes lap írt az Egyesült Államok első emberét és magyarországi nagykövetét összefűző rokoni szálakról is.

Az amerikai elnök múlt heti, európai útját két börtön határozta meg: míg Bécsben a guantanámói tábor, addig szerdán a budapesti Táncsics-börtön állt a középpontban.

A The New York Times - miután röviden ismerteti, hogy miért fontos a magyar történelemben az épület - úgy fogalmaz: a magyar miniszterelnök minden diplomáciai tehetségét bevetette, hogy sarokba szorítsa George Busht a magyar és az amerikai média előtt.

Kész átverés-show?

"Rövid heteken, hónapokon belül visszaérkezik magyar tulajdonba az az épület a Budai Várban, amelyet a magyarok Táncsics börtöneként ismernek, és amely a magyar történelmi tudat fontos része - közölte Gyurcsány Ferenc.

A magyar miniszterelnök hozzátette: "hadd mondjam meg Önöknek, hogy elnök úr nagy megértést tanúsított az épület fontosságának és a kérdés jelentőségének. Ebben a körben kijelenthetem: megígérte, hogy visszakerül és ha így tett, akkor az úgy is lesz".

A The New York Times szerint ezt hallva George Bush "arca elvörösödött, megrázta a fejét, lenézett és elmosolyodott. Elgondolkodtató mosolya nyomán felmerült a kérdés: mit is ígért az elnök".

Elnöki vizit vagy rokonlátogatás?

A lap az amerikai elnök és a budapesti nagykövet közötti rokoni szálakról is ír. Nem véletlen ugyanis a névhasonlóság George Herbert Walker III. és a jelenlegi államfő édesapja, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnökének neve között.

A nagykövet és a volt elnök ugyanis unokatestvérek, így a múlt heti Bush-látogatás nem csupán hivatalos út, hanem "családegyesítés is volt" - fogalmaz a The New York Times.