eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bush tárgyalása a Sándor-palotában

A magyar államfő, az amerikai elnök sándor-palotai látogatása során arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha az emberi jogokat tiszteletben tartják. Sólyom László közölte:üdvözli az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdai Bécsben rendezett csúcstalálkozóján aláírt deklarációt.

Az amerikai elnököt szállító páncélozott limuzin 9 óra 15 perckor gördült be a budavári Szent György térre.

A vendéglátó, Sólyom László köztársasági elnök, George Bush és felesége a téren felállított dobogón hallgatta végig az amerikai és a magyar himnuszt.

A Sándor-palotában a köztársasági elnök a sajtó számára nyilvános néhány percben azt mondta, hogy az amerikai elnök látogatása személyes gesztus az 1956-os forradalom és szabadságharc iránt.

Az államfő szólt arról az értékközösségről, a demokráciáról, a szabadságról, az emberi jogokról, amelyek a két nemzetet összekötik.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni harc csak akkor lehet sikeres, ha az emberi jogokat is tiszteletben tartják.

Hozzátette, hogy üdvözli az Európai Unió és az Egyesült Államok szerdai Bécsben rendezett csúcstalálkozóján aláírt deklarációt.

Sólyom László kiemelte, hogy a megbeszélésen érinteni kívánja a jövő generációk iránti felelősséget, és kitér majd a vízumkényszer ügyére is.

George Bush arról beszélt, hogy elsősorban azért látogatott Magyarországra, hogy megemlékezzen az 1956-os forradalomról, amelynek az emberek egyenlőség volt az egyik legfontosabb vezérelve.

<

Az amerikai elnök (képgaléria)

"Ezrek és ezrek üdvözletét hoztam magammal az Amerikai Egyesült Államokból, az amerikai magyarok üdvözletét Önök számára" - mondta.

Az elnök megköszönte Magyarország hozzájárulását a demokrácia építéséhez.

A látogatásra meghívást kaptak a pártok képviselői is. Az MSZP részéről Lendvai Ildikó frakcióvezető, az SZDSZ részéről Kuncze Gábor volt jelen. A Fideszt Navracsics Tibor frakcióvezető, a demokrata fórumot Herényi Károly frakcióvezető, míg a KDNP-t Semjén Zsolt elnök képviselte.

A megbeszélés után az amerikai elnök az Országházban folytatta magyarországi megbeszéléseit. A politikust Gyurcsány Ferenc kormányfő fogadta a Parlament lépcsőin. Részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×