Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikaiak visszaadják az épületet, amelyben Táncsics raboskodott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Egyesült Államok visszajuttatja Magyarországnak a Táncsics Mihály utca 9. szám alatti kétszintes épületet, amelyet még háborús jóvátételként adott amerikai tulajdonba a magyar állam. Erről Gyurcsány Ferenc kormányfő számolt be azután, hogy megbeszélést folytatott George Bush amerikai elnökkel. A volt József-kaszárnya épülete azért kiemelten fontos Magyarország számára, mert abban raboskodott Táncsics Mihály.

Gyurcsány Ferenc szerint le kell számolni azzal a téves elképzeléssel, hogy Európa képviseli a moralitást, az Egyesült Államok pedig a hatékonyságot.

Gyurcsány Ferenc úgy értékelte George Bush látogatását, hogy az tisztelgés a szabadságszerető magyar nép 1956-os harcos kiállása mellett, valamint annak a szövetségnek a megerősítése, hogy "van dolgunk a világban, demokratikussá tenni nemcsak legszűkebb környezetünket (...), hanem a szabadság, a demokrácia és a biztonság eszményeit képviselni szerte a világon".

"A morálnak és az erőnek együtt kell érvényesülnie" - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, aki problémamentesnek nevezte a kétoldalú kapcsolatokat, amelyek keretében nem tudnak "egymásnak nagy meglepetést okozni".

George Bush válaszában köszönetet mondott Magyarországnak az iraki és az afganisztáni szerepvállalásért, majd gratulált a miniszterelnöknek újraválasztásához.

Bátor lépésnek nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc nem habozott felhozni tárgyalásukon a vízumproblémát, amelyet amerikai részről megértenek, de azt kérik, a magyarok is értsék meg, hogy az amerikai törvényeknek eleget kell tenni.

George Bush a miniszterelnök előtt Sólyom László államfővel folytatott megbeszélést. Részletek itt!

Találkozó a pártelnökökkel

Néhány percre Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, majd a parlamenti pártok elnökeivel is találkozott a Parlamentben George Bush.

Az amerikai elnök és a házelnök találkozójának színhelyéül az üléstermet választották, ahol a parlamenti gyorsírók asztalánál váltott szót George Bush és Szili Katalin.

Ezt követően a Déli társalgóban a parlamenti pártok elnökeit mutatták be George Bushnak.

Az amerikai elnök kezet fogott Hiller Istvánnal (MSZP), Kuncze Gáborral (SZDSZ), Dávid Ibolyával (MDF) és Semjén Zsolttal (KDNP), Orbán Viktort (Fidesz) pedig régi ismerősként üdvözölte.