Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány Ferenc megsértődött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyurcsány Ferenc egyszerűen megsértődött - állítja az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, annak kapcsán, hogy a kormányfő igen ingerülten beszélt az Országos Érdekegyeztető Tanács képviselőivel. Borsik János az InfoRádiónak azt mondta: nem ez az első alkalom, hogy a miniszterelnök így beszél a szakszervezetekkel.

A miniszterelnök a többi mellett azt mondta: ha a tárgyalópartnereknek nem tetszik a magyar helyzet, menjenek el Szlovákiába.

"Végig csináljuk, ha törik, ha szakad. Ha egyedül maradok, akkor is végigcsinálom" - idézte Gyurcsány Ferenc szavait a szakszervezeti vezető, aki szerint a miniszterelnök nem nagyon díjazta, hogy az érdekegyeztető tanácson bírálták a javaslatát. A mondatok akkor hangzottak el, amikor a munkavállalói oldal a nemtetszését hangsúlyozta a kormány megszorító intézkedéseivel kapcsolatban.

Az OÉT tagjai ráadásul az ülés előtti estén kapták meg e-mailben azt a csaknem 200 oldalas javaslatcsomagot, amelyről a kormány a véleményüket várta. A szakszervezeti vezető szerint nem véletlenül teremtett ilyen helyzetet a kabinet, a miniszterelnök pedig legfeljebb magára sértődhet meg.

Mint mondta, ha Gyurcsány Ferenc szerint ez a partnerség, akkor a következő négy évben még sok hasonló vitájuk lesz.

Morális válságot okozhat

Súlyos morális válságot okozhat, hogy a kormány eltitkolta az igazságot a kampányban, és saját programját félretéve megszorításokat vezet be - mondta el az InfoRádió által megkérdezett politikai kommunikációs szakértő.

Fűrész Gábor szerint Gyurcsány Ferenc komoly hibákat követ el a kommunikációban, de önvizsgálatra szorulnak a választópolgárok is, akiknek el kell dönteniük: lehet-e igazmondással is választást nyerni.

Eltűnt a stratégia és a meggondoltság

A választási kampányban még meggondoltság és stratégiai szemlélet jellemezte a kormányoldalt, ez azonban mára eltűnt - mondta Fűrész Gábor, aki szerint a közvélemény eddig többet foglalkozott a kommunikációs teljesítménnyel, mint a valódi kormányzati munkával.

A szakértő úgy látja, morális válságot idézhet elő, hogy a kormány a kampányban még elhallgatta az igazságot a magyar gazdaság állapotáról, az ellenzék állításait pedig légbőlkapottnak minősítette.

Romlott a kormányoldal népszerűsége

Ennek következménye az is, hogy a választás utáni győzteshez húzás időszaka csak egy hónapig tartott, ezt követően viszont jelentősen romlott a kormányoldal népszerűsége.

Fűrész Gábor szerint egy olyan helyzetben, amikor a kormány sutba dobja saját választási programját, hogy helyette megszorításokat vezessen be, akkor helytelen az ingerült kommunikáció.