Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány várja a megszorítási javaslatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konkrét javaslatokat vár a megszorító csomag bírálóitól a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén azt mondta: az Új egyensúly program keretében az idén 350 milliárd, 2007-2008-ban évenként 1000 milliárd forintot meghaladó egyensúlyjavításra van szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat.

A kormányfő hozzátette: Európa egyes országaiban, ahol hasonló stabilizációs programot hajtottak végre, először mindenütt a bevételeket növelték, majd strukturális reformok révén csökkentették a kiadásokat.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: miközben az állam igazgatási, működési költségeit 100 milliárd forinttal csökkenti, nem módosítanak a nyugdíj- és családtámogatásban.

A gáz-, az energia- és a gyógyszerár támogatásának rendszerén viszont változtatni kell - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Fidesz: százmilliárdos veszteség

A Fidesz szerint a Gyurcsány-kormány eddigi tevékenységével és a megszorító intézkedések bejelentésével pénzügyi válságba sodorta Magyarországot. Az ellenzéki párt szóvivője azt mondta: egy év alatt 10 százalékkal gyengült a forint árfolyama, amely a hét elején elérte két és féléves mélypontját.

Szijjártó Péter hozzátette: emiatt a devizahitellel rendelkezőknek a teljes futamidő alatt összesen 100 milliárd forintos veszteséget kell elkönyvelniük.

Ügyeleti díjak: a kormány nem érzi, hogy fizetni kéne

A tanácskozáson szóba kerültek az ügyeleti díjak, hiszen a Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése szerint teljesen egészében munkaidőnek számít az orvosok és szakdolgozók ügyeletben eltöltött ideje.

Gaskó István, a Liga szakszervezet elnöke felszólította a kormányt, hogy gondoskodjon az elmaradt bérek kifizetéséről.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter úgy reagált, hogy egyeztetnie kell a dolgozóknak és a munkaadóknak, mert a bíróság nem konkreatizálta a döntés anyagi következményeit.

Tartalékolnak

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerdán azt közölte: a kormány 15 milliárd forintot különített el az ügyeleti díjak kifizetésére.

Gál J. Zoltán hangsúlyozta: a Legfelsőbb Bíróság a díjazásról nem döntött, csak a jogalapot állapította meg.

A bíróság a kifizetendő összegről később dönt.