Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány hallja és érti

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Konkrét javaslatokat vár a kormányprogram nagy kritikát kiváltó elemeiről a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén azt mondta, nem filozófiai megfogalmazásokat vár a munkavállalók és munkaadók képviselőitől, hanem azt, hogy mondják meg, hogyan változtatnának a programon.

Harcias hangulatban érkezett a miniszterelnök a kormány, a munkaadók és munkavállalók fórumára, ahol a felek folytatták a vitát a kormány úgynevezett stabilizációs csomagjáról.

Gyurcsány Ferenc felszólította a résztvevőket, jelezzék, ha nem értenek egyet azzal, hogy helyre kell állítani a költségvetés egyensúlyát és meg kell felelni az euró belépési feltételeinek. Szerinte ugyanis ezekben a kérdésekben konszenzus van. A vita arról szól, hogy milyen módon lehet az állam terheit csökkenteni - mondta, de figyelmeztetett, hogy a kritikán túl konkrét javaslatokat is vár.

"Hallom, és értem, amikor azt mondják, hogy a kiadásokat kell csökkenteni és nem a bevételeket növelni. Azt kérem, fogalmazzanak konkrétan: milyen kiadást, mennyivel,
Kit érintő kiadást, milyen szabályozásmódosítással?" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Az adócsökkentést sürgető bírálatokra válaszolva a miniszterelnök arra utalt,: nem hiszi, hogy azok több munkahelyet és így költségvetési többletbevételt hoznának.

Ha valakinek ilyen gazdaságpolitikai szándékai vannak, akkor a magyar történelem utolsó 15 évéből bizonyítsa be, hogy jelentős adócsökkentéssel, illetve tb-csökkentéssel jelentős bevétel-növekedés és gazdasági növekedés indukálható.

A miniszterelnök meg nem nevezett európai példákra hivatkozva azt mondta, ott maradhatott tartós a költségvetési egyensúly, ahol először növelték a bevételeket és ezzel párhuzamosan szerkezeti átalakítást hajtottak végre.

A szociális partnerek ugyanakkor mindkét oldalról erősen bírálták a kormányt egyrészt tárgyalási stílusa, másrészt a tervek miatt. Többször elhangzott, hogy nem ismerik kellő mélységében a javaslatokat, mert a kormány nem adott erre elég időt, ezzel úgymond lehetetlenné téve érdekeik képviseletét.

A szakszervezetek szerint emellett a megszorító csomag a korábban megszerzett bérelőnyt próbálja visszavenni a bérből és fizetésből élőktől - mondta Gaskó István a Liga szakszervezetek nevében:

Szerinte tűzoltás folyik és ha sikerül ezekkel a kis lépéssekkel a tüzet eloltani, akkor újabb négyéves késedelmet szenved a nagy rendszerek átalakítása. "Ezért elég nehéz elfogadni, hogy az eddig tisztességgel adózó és járulékot fizető munkavállalók további terheket kapjanak a nyakukba".

Kritizáltak a munkaadók is, és ugyancsak utaltak rá, hogy a kormány nem tartja be korábbi vállalásait. Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének képviselője például azt mondta, hogy a kormány nem akarja betartani azokat a megállapodásokat, amelyeket tavaly kötött az érdekképviseleti szervekkel.

Gyurcsány Ferenc válaszában kitért arra, hogy szerinte 1-1,5 év alatt elérhető az egyensúly, tehát nem kellenek majd további megszorító intézkedések. Azaz nem kell a benyújtandó törvényekben az intézkedések átmeneti jellegét külön hangsúlyozni.

A miniszterelnök emellett több kompromisszumkészséget sürgetett a felektől. Arról beszélt, hogy ha csak a saját érdekeiket nézik, és nem hajlandók úgymond "egészben" gondolkodni, akkor nem sikerül elmozdítani a országot a holtpontról.