eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gyurcsány: el lehet menni Szlovákiába!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén kijelentette: "el lehet menni Szlovákiába, itt lehet hagyni Magyarországot". A kormányfő közölte: Szlovákiában fele annyi a nyugdíj, mint Magyarországon. A szakszervezetek elégedetlenek a bejelentett intézkedésekkel.

Gyurcsány Ferencnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban elmondott beszéde bírálatokat váltott ki. A Fidesz szerint aggasztó stílusban oktatta ki partnereit.

A miniszterelnöknek a munkaadókhoz és a szakszervezetekhez is volt egy-két kritikus megjegyzése.

"Ha önök azt várják a kormánytól, hogy emelkedjen felül a saját érdekein és ne csak a saját politikai szempontjaival, saját népszerűségével foglalkozzon, akkor én azt mondom, hölgyeim és uraim, hogy a követelmény nemcsak a politikai elittel kapcsolatban fogalmazható meg, hanem mindenkivel szemben" - jelentette ki.

A miniszterelnöknek azonban különösen az a megjegyzése váltott ki nemtetszést, amelyben azt mondta, hogy "el lehet menni Szlovákiába" - ezzel a munkaadóktól hallott bírálatra próbált meg válaszolni.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a szakszervezetek a bejelentett intézkedések hatástanulmányait hiányolták, míg a munkaadók a tervezett adóemeléseket kritizálták.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában élesen bírálta a munkaadókat és közölte: akinek nem tetszik, elhagyhatja Magyarországot.

"Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Elégedetlen szakszervezetek

Az ülésen a szakszervezetek többek között azt kifogásolták, hogy a kormány által javasolt áfa, gáz és villamos energia árának emelése miatt jóval nagyobb lesz az infláció, mint amit a munkaadók figyelembe vettek az idei bértárgyalásoknál.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a gázár-kompenzáció új rendszerét már az idén ki kellene dolgoznia a kormánynak. Wittich Tamás hozzátette: azt követelik, hogy a három évre szóló minimálbér-emelést, és a minimálbér adómentességét tartsa tiszteletben a kormány.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt kifogásolta, hogy a tervezett létszámleépítésekről nem az előzetes érdekegyeztetésen, hanem a médiából értesülnek.

Ez a hangnem marad a jövőben is?

A Fidesz erre reagálva megjegyezte: "Gyurcsány Ferenc nem először ajánlja a magyar emberek egy csoportjának a szerinte legegyszerűbb megoldást, az ország elhagyását. Szomorúan látjuk, hogy reformlendületétől megmámorosodva Gyurcsány Ferenc mind többször veszíti el önuralmát, higgadtságát" - szól a legnagyobb ellenzéki párt közleménye.

Szabó Enikő, a Political Capital szakértője szerint is veszélyes lehet a miniszterelnök hangvétele. A beszéd tartalma ugyanis arra utal, hogy a kormányfő reformerként kíván megjelenni, és újat akar mutatni. A megszorításokat is reformkommunikációba fűzi fel, és lehet, hogy a jövőben is ezt a hangnemet fogja alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×