Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Báthory Stefan, a nagy fejedelem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lakosság nagy része ismeri és elutasítja a megszorító intézkedéseket, ugyanakkor sokan tartják azokat szükségesnek. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen a latin előbbre való a magyar nyelvnél - lapszemle.

A tervezett megszorítások többségét a közvélemény elutasítja, de a szükségességükről már megoszlanak a vélemények - derül ki abból a telefonos felmérésből, amit a Népszabadság megbízásából 600 ember megkérdezésével június 13-án készített a Medián.

A legtöbb emberhez a gázáremelés híre jutott el - erről a lakosság 80 százaléka hallott -, kétharmaduk említette fejből az áramár és az áfa emelését is, minden második megkérdezett pedig legalább négy intézkedést fel tudott sorolni a takarékossági csomagból.

A közvélemény nem elhanyagolható része, ha nem szereti is, de szükségesnek tartja a tervezett megszorítást, 41 százalék mondta azt, hogy az ország hosszú távú érdeke ez, igaz, 44 százaléka mondta ennek az ellenkezőjét.

Hogy írta a nevét Báthory István?

Újfent bebizonyosodott, hogy a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen mindössze papíron működik a román hivatalosságok által Európa előtt fennen hirdetett multikulturalizmus - olvasható a Magyar Nemzetben.

Az egyetem vezetősége tegnap plakettet helyezett el a Farkas utcai Egyetemiek Háza bejáratánál, amelyen Erdély első, Báthory István által 1581-ben alapított felsőoktatási intézményének állít emléket, magyarul azonban egy sor sem szerepel.

A román és latin nyelvű szöveggel ellátott emléktáblán mindössze egyetlen szót, az erdélyi fejedelem családnevét tüntették fel magyar nyelven, Báthory keresztnevét ellenben Stefanra románosították.

Az egyetem az erdélyi felsőoktatás kezdetének kívánt emléket állítani a plakettel, a Báthory István által 1581-ben alapított jezsuita kollégium alapításának 425. évfordulóján.