Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Előbb adóemelés, aztán olimpia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország gazdaságának jelentősen át kell alakulnia ahhoz, hogy 2016-ban olimpiát rendezhessen Budapest - jelentették ki pénzügyi szakértők a Budapesti Olimpiai Mozgalom konferenciáján. Demszky Gábor főpolgármester szerint népszavazásnak kellene döntenie arról: legyen-e Budapesten olimpia.

A mintegy háromezer milliárd forintos infrastrukturális és egyéb fejlesztéseket igénylő esemény finanszírozásához adóemelésre lenne szükség - vélekedett Barcza György, az ING Bank vezető elemzője.

Hamecz István, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója kétségesnek nevezte, hogy Magyarország jelenlegi pénzügyi struktúrájával képes lenne az olimpia megrendezésére.

Heim Péter, az Aegon Alapkezelő Rt. vezérigazgatója a cél kijelölésének és a megtakarítások jelentős növelésének fontosságát hangsúlyozta.

Demszky népszavazást szeretne


Míg a konferencia számos résztvevője az olimpia feltétel nélküli támogatását szorgalmazta, Budapest főpolgármestere az emberek kezébe adná a döntést. Demszky Gábor szerint a megvalósíthatósági tanulmány elkészülte után, amikor már tisztában vannak az embere azzal, hogy mekkora terhet ró rájuk az olimpia, népszavazást kellene tartani az ügyben.

Az olimpia jó kapaszkodó volna Budapestnek, felgyorsítaná a városfejlesztést. Ennyiben mindenképp teljes szívvel támogatandó - hangsúlyozta Demszky Gábor, hozzátéve: főpolgármesterként minden segítséget megad a sikeres pályázathoz.

Az a Budapest már nem ez a Budapest lesz


Arra a kérdésre, hogy nem jelentene-e túlságosan nagy nyomást Budapestnek, hogy megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen 2016-ra, a főpolgármester kijelentette: nem a mai állapotokból kell kiindulni, hiszen számos olyan fejlesztés indult el, amely csak az évtized végére érik be. Így az olimpiától függetlenül 2010-re már javul a főváros közlekedése.