Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: érdemes lenne néha kilépni a kampányból

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Török Gábor politológus szerint a szombaton bejelentett intézkedéseknél az a kérdés, hogy azokat a választók öncélú megszorító csomagnak tartják vagy elkerülhetetlen lépéseknek.

A Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az nyilvánvaló, hogy szükség van a megszorításokra.

Arról azonban már lehet vitatkozni, hogy az intézkedések között megfelelő arányban vannak-e a bevételnövelő és a kiadáscsökkentő lépések - tette hozzá.

A kormánynak azt is mérlegelnie kell, mekkora népszerűségvesztést szenvedhet el, sőt kérdés az is, hogy a kabinetnek megvan-e a felhatalmazása ezekre a lépésekre, hiszen a választási kampányban tett ígéretei nem erről szóltak.

Hangsúlyozta: egy kormány elveszítheti a választók bizalmát akkor is, ha szakpolitikailag nem okoz kárt, és megtarthatja népszerűségét úgy is, ha közben az emberek áldozatvállalását kéri.

Az kétségtelen, hogy a mostani intézkedések a Bokros-csomag óta a legnagyobb megszorításokat tartalmazzák, kérdés azonban, hogy a választók is így érzik-e.

Török Gábor szerint ezután dől el, hogy a választók szokásos megszorításnak tartják-e az intézkedéseket, vagy elhiszik, hogy szükségszerűek a lépések.

Előbb utóbb megtanuljuk, hogy óvatosan kell kezelni a felelőtlen ígéreteket, és hasznosabb a közgazdasági logikára hallgatni, mint kizárólag a politikaira - mondta a szakértő, aki szerint szemléletbeli különbségre van szükség a magyar politikában.

Érdemes lenne néha kilépni a kampányból - fogalmazott Török Gábor.

Mint mondta, nem lehet folyton a népszerűségvesztést mérlegelni.

Bár a politikusok évek óta kampányolnak, az önkormányzati választás nem jelenthet számukra akkora tétet, amiért érdemes lenne a 2010-es esélyeket rontani - vélekedett.