eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Török Gábor: érdemes lenne néha kilépni a kampányból

Török Gábor politológus szerint a szombaton bejelentett intézkedéseknél az a kérdés, hogy azokat a választók öncélú megszorító csomagnak tartják vagy elkerülhetetlen lépéseknek.

A Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban azt mondta: az nyilvánvaló, hogy szükség van a megszorításokra.

Arról azonban már lehet vitatkozni, hogy az intézkedések között megfelelő arányban vannak-e a bevételnövelő és a kiadáscsökkentő lépések - tette hozzá.

A kormánynak azt is mérlegelnie kell, mekkora népszerűségvesztést szenvedhet el, sőt kérdés az is, hogy a kabinetnek megvan-e a felhatalmazása ezekre a lépésekre, hiszen a választási kampányban tett ígéretei nem erről szóltak.

Hangsúlyozta: egy kormány elveszítheti a választók bizalmát akkor is, ha szakpolitikailag nem okoz kárt, és megtarthatja népszerűségét úgy is, ha közben az emberek áldozatvállalását kéri.

Az kétségtelen, hogy a mostani intézkedések a Bokros-csomag óta a legnagyobb megszorításokat tartalmazzák, kérdés azonban, hogy a választók is így érzik-e.

Török Gábor szerint ezután dől el, hogy a választók szokásos megszorításnak tartják-e az intézkedéseket, vagy elhiszik, hogy szükségszerűek a lépések.

Előbb utóbb megtanuljuk, hogy óvatosan kell kezelni a felelőtlen ígéreteket, és hasznosabb a közgazdasági logikára hallgatni, mint kizárólag a politikaira - mondta a szakértő, aki szerint szemléletbeli különbségre van szükség a magyar politikában.

Érdemes lenne néha kilépni a kampányból - fogalmazott Török Gábor.

Mint mondta, nem lehet folyton a népszerűségvesztést mérlegelni.

Bár a politikusok évek óta kampányolnak, az önkormányzati választás nem jelenthet számukra akkora tétet, amiért érdemes lenne a 2010-es esélyeket rontani - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×