eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gyurcsány-update: zsíros kifli

Egy százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek több mint 5 százalékkal drágultak, de ez az idényáras termékeknek köszönhető. Csökkent viszont 5,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,9 százalékkal a péksütemények ára.

Egy hónap alatt 2,5 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának - májusban szokásos átlagon felüli - 14,7 százalékos emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal drágultak.

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz képest. Az átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek az árak az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyag-árak 4,5 százalékkal nőttek. A ruházkodási cikkek, a szeszes italok, dohányáruk valamint a szolgáltatások áremelkedése átlag alatti volt.

Az átlagosnál gyorsabban drágultak az élelmiszerek

Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 41,6, a tojás 9,7, a marhahús 8,5 százalékkal drágult. Csökkent viszont 5,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,9 százalékkal a péksütemények ára.
A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,6 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal, a háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 májusában.

Több mint 10 százalékkal drágább a helyi tömegközlekedés

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 3,2 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,2, a csatornadíj 5,1, a vízdíj 4,5 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok árai 13,2 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×