Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány-update: zsíros kifli

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy százalékkal nőttek a fogyasztói árak májusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek több mint 5 százalékkal drágultak, de ez az idényáras termékeknek köszönhető. Csökkent viszont 5,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,9 százalékkal a péksütemények ára.

Egy hónap alatt 2,5 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának - májusban szokásos átlagon felüli - 14,7 százalékos emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal drágultak.

A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek árai összességükben nem változtak az előző hónaphoz képest. Az átlagnál nagyobb mértékben emelkedtek az árak az egyéb cikkek körében, ezen belül a járműüzemanyag-árak 4,5 százalékkal nőttek. A ruházkodási cikkek, a szeszes italok, dohányáruk valamint a szolgáltatások áremelkedése átlag alatti volt.

Az átlagosnál gyorsabban drágultak az élelmiszerek

Az elmúlt 12 hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentős szóródás figyelhető meg: az idényáras élelmiszerek 41,6, a tojás 9,7, a marhahús 8,5 százalékkal drágult. Csökkent viszont 5,9 százalékkal a sertészsiradék, 7,9 százalékkal a péksütemények ára.
A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 4,6 százalékkal, a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal, a háztartási energiáért 0,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2005 májusában.

Több mint 10 százalékkal drágább a helyi tömegközlekedés

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 3,2 százalékos áremelkedésén belül a helyi tömegközlekedés 12,5, a szemétszállítás 6,2, a csatornadíj 5,1, a vízdíj 4,5 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb volt, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok árai 13,2 százalékkal nőttek.