Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kormány szabad utat ad a leépítéseknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány döntése értelmében a központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszáma tíz százalékkal csökken, ez 6.966 embert jelent - mondta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a kormány ülését követően.

Gál J. Zoltán bejelentette: a kabinet elfogadta azt a törvénytervezetet is, amelynek célja, hogy az állami szférában is megjelenjen a teljesítményelv.

A javaslat a köztisztviselők jogállásáról, a közalkalmazottak jogállásáról, a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról és a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvényt módosítaná.

A politikus azt mondta, hogy a tervezet lehetőséget adna a minőségi cserére, a fiatalításra és a szakmai alkalmatlanság címén történő felmentésre.

"Ezek a javaslatok teremtik meg annak a lehetőségét, hogy a fontos és magas színvonalú munkát végzőket elismerhessék a munkáltatóik" - fogalmazott.

Gál J. Zoltán példaként említette, hogy ha a jövőben felmentenek egy köztisztviselőt, akkor az eddigi szabályokkal ellentétben nem az utolsó munkában töltött napján kapja meg egy összegben járandóságát.

A módosítás értelmében a felmentett köztisztviselő a hathónapos felmentési idő alatt havonta kapja tovább az átlagkeresetét, és a felmentési idő utolsó napján, a hatodik hónap végén kapja meg a végkielégítését.

Ha a felmentési idő alatt az állami szférában elhelyezkedik, akkor felmentési ideje megszűnik, nem kapja tovább az átlagkeresetét, és nem jut hozzá a végkielégítéséhez sem - ismertette az államtitkár a javaslatot.

Közölte: a módosítással lehetőség nyílik a köztisztviselők többszöri évközi, teljesítményértékelést követő minősítésére, aminek következménye a szakmai alkalmatlanság címén történő felmentés is lehet.

Gál J. Zoltán elmondta: a módosítás megszünteti a munkáltatóknak azt a kötelezettségét, hogy a közalkalmazottnak a felmentéssel egy időben más munkakört ajánljon fel.

A jövőben a költségvetési szerv vezetőjének lehetősége lenne létszámcsökkentés elrendelésére - tette hozzá.