eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kormány mint nonprofit vállalat

A kormány szervezeti struktúrájában történt változások majdnem teljes egészében megfelelnek azoknak a javaslatoknak, amelyeket Sárközy Tamás, a közigazgatás reformjáért felelős kormánybiztosként még tavaly tett. "Természetesen az egy szakmai váz volt, amit politikai szempontok alapján nyilván módosítani kellett és módosítottak is" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a közgazdász professzor.

Sárközy Tamás hangsúlyozta: egyetért azzal az elvvel, hogy a miniszterek és helyetteseik egyszerre felelnek a politikáért és a szakmáért.

"Nincs külön politika és szakma, hanem szakpolitika van és ezt a miniszter, illetve helyettese képviseli" - fogalmazott a volt kormánybiztos, megjegyezve, hogy ő ugyan más típusú konkrét megoldást javasolt, de ez az elv közös a kettőben.

Nemzetközi trendet követ Magyarország

A közgazdász professzor szerint az üzleti módszerek és az üzleti tapasztalattal rendelkező emberek megjelenésével a közigazgatásban Magyarország egy nemzetközi trendhez csatlakozik, ami 20-30 éve jött be Európába az Egyesült Államokból.

Ennek lényege, hogy mivel az állami tevékenység egyre kevésbé közhatalmi tevékenységet, és egyre inkább közszolgáltatásokat jelent, a nagyvállalatok hatékonysági eszközeit a közigazgatásban is alkalmazni kell.

Változatos összetétel

Az a jó kormányösszetétel, amelyben hagyományos közigazgatók, például Szilvásy György, politikusok, mondjuk Kiss Péter, és üzletemberek, mint például Kóka János, egyaránt vannak - vélekedett Sárközy Tamás.

A volt kormánybiztos megjegyezte: a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, vagy a kormányzati ellátó központ nem közhatalmi tevékenységek, az tulajdonképp nem más, mint egy nonprofit vállalat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×