Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszahőkölt az MSZP a reformoktól?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elsősegélynek nevezte az idei évre bejelentett költségvetési kiigazító lépéseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Financial Times-nak nyilatkozva. A magyar miniszterelnök szerint azonban az egyszerű kiadáscsökkentés helyett a rendszer egészének reformjáról van szó.

A kormányfő a londoni üzleti napilapnak adott interjúban kijelentette: az adóemelések rövid távú intézkedések, amelyeket további, fontosabb döntések követnek majd. Ez utóbbiak célja a - részben a választási ígéreteknek köszönhetően - elszabadult állami költekezés megzabolázása lesz.

"Az idei lépéseket elsősegélynek nevezném ... nemcsak a költségeket csökkentjük, de megpróbáljuk átalakítani magát a rendszert" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

A Financial Times Gyurcsány Ferenc hosszú távú tervei közül kiemelte a magánszektor szerepének növelését és a társfinanszírozás bevezetését az egészségügyben, az állami oktatásügy átszervezése keretében a tanárok létszámának csökkentését, valamint a települési önkormányzatok konszolidációját.

Ötödször nem sikerül tartani a hiánycélt

A lap megjegyzi, hogy ez az ötödik olyan év, amelyben Magyarország nem teljesíti a költségvetési-hiánycélt, és az fenyegeti, hogy a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hitelminősítők lerontják szuverén adósi besorolását.

Gyurcsány Ferenc az interjúban kijelentette: tudja, hogy helyre kell állítani az állami költségvetés-tervezés hitelességét. A miniszterelnök célja az, hogy az idén 8 százalék, jövőre 5 százalék, 2008-ra pedig 3 százalék legyen a költségvetés hiánya. Így Magyarország 2011-ben, egy évvel a jelenlegi céldátum után be tudná vezetni az eurót - írja a lap.

A magas adók nem tarthatók hosszú távon

A programot a Financial Times szerint vegyes véleménnyel fogadták az elemzők, akik semleges piaci reakciót várnak. Néhányan aggályosnak tartják, hogy a tervezet erőteljesen támaszkodik a magasabb adóbevételekre, ami szerintük visszafoghatja a befektetéseket és az munkahelyteremtést.

A lap idézi Németh Dávidot, az ING Bank magyarországi elemzőjét, aki azt mondta: nem hiszi, hogy az ilyen magas adóráta tartható hosszú távon, mert ez "tényleg rossz a gazdaságnak".

Kérdés: véghez tudják-e vinni a reformokat

Jóllehet Gyurcsány Ferenc meggyőzte a megfigyelőket arról, hogy elkötelezettje a reformoknak, vannak azonban kétségek azzal kapcsolatban, hogy ezeket végre is tudja-e hajtani - áll a Financial Timesban.

A lap a programkapcsán emlékeztet arra, hogy a kormányfőnek egyezségre kell jutnia a Fidesszel a helyi önkormányzatok átalakításában, mivel ez kétharmados támogatást igényel a parlamentben.

A takarékossági csomag erőteljes ellenállásba ütközhet az MSZP-n belül is; magyarországi sajtójelentések szerint a párt máris "visszahőkölt" a lefaragások némelyike ügyében - írja a Financial Times.

Gyurcsány: az MSZP "hozni fogja a reformokat"

Gyurcsány Ferenc szerint azonban az MSZP "hozni fogja a reformokat", és ő abban is bízik, hogy sikerül a közvélemény támogatását is megnyernie a fájdalmas intézkedésekhez.

"Ha valaki vezető, és nem csak köztisztviselő, és ha megvan a kellő bátorsága ahhoz, hogy megmutassa, hol és hogyan kell előrelépni, formálni tudja az emberek hozzáállását", fogalmazott a kormányfő a Financial Times-nak.