Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: a felelősség a kormányé

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz azt várja a kormányfőtől, hogy a parlamentben adjon számot az ország valós gazdasági helyzetéről. Az ellenzéki párt szóvivője az InfoRádióban azt mondta: választ várnak arra is, hogy miért jelentett be a választási ígéretekkel ellentétes intézkedéseket a miniszterelnök.

Szijjártó Péter kifogásolta, hogy a választások előtt a kormánypártok még dübörgő gazdaságról beszéltek és azt hangoztatták, hogy a magyar gazdasággal minden rendben van. Ennek ellenére a miniszterelnök most olyan változtatásokat jelentett be, amely nehezíti az emberek életét.

"Az embereknek joguk van tudni, hogy mi a helyzet, mi indokolja, hogy a kampány részéről elhangzott érvek szöges ellentétben állnak a most bejelentett intézkedésekkel" - hangsúlyozta a Fidesz szóvivője.

Az intézkedések

Gyurcsány Ferenc szombaton, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a többi mellett azt jelentette be, hogy szűkül az adómentes bevételek és az igénybe vehető adókedvezmények köre. A 15 százalékos áfakulcs 20-ra emelkedik, és 25 százalékra emelkedik október 1-jétől az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa.

Ingatlanadót vezet be a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülő. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az adó a több 10 millió forintot érő ingatlanokra vonatkozik majd. Szólt arról is, hogy egyszeri alkalommal, 10 százalékos különadó megfizetése mellett a magánszemélyek és a vállalkozások hazautalhatnák eddig külföldön tartott pénzüket.

Négy százalékos szolidaritási különadót vezetnek be a nyereséges vállalkozások és a 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek esetében. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a jövőben valamennyi, társasági adó fizetésére kötelezett cégnek a fennmaradáshoz minimálisan elvárható nyereség után kell megfizetnie ezt az adót.