eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szombaton jön a feketeleves

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén jelenti be, hogyan hajtják végre az államháztartási hiány ezermilliárd forintos kiigazítását.

Többféle és magasabb adó - ha nem is ezekkel a szavakkal, de minden bizonnyal ezt jelenti be Gyurcsány Ferenc, az Országos Érdekegyeztető Tanács szombati ülésén.

Sajtóértesülések szerint bevezetik a szolidaritási adót, amely a személyi jövedelemadó harmadik, 40 százalékos kulcsa is lehet. Ezzel azokat sújtanák, akiknek az éves jövedelme meghaladja a 6 millió forintot.

Nem lesz a kampányban megígért és törvénybe iktatott adócsökkentés sem. Az egyetlen megmaradó eleme a személyi jövedelemadó sávhatárainak emelkedése lenne.

A társasági adó 2 százalékponttal emelkedhet. A Világgazdaság úgy tudja, hogy megmarad az ekho, mint egyedi adózási forma, de továbbra is kísérleti jelleggel üzemel, azaz negyéves működése után áttekintik, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket. Az eva kulcsát 15-ről 20 százalékra emelik, a 15 százalékos áfa kulcsát pedig 20 százalékra.

Hozzányúlnak a gázár-kompenzációhoz is, de hogy mi változik, azt egyelőre nem tudni. Az még rejtély, hogy melyik intézkedés mikor lép életbe, az azonban biztos, hogy az ehhez szükséges törvénymódosítások még nyáron az Országgyűlés elé kerülnek.

Az intézkedések egy része még az idén, jelentős hányada azonban csak 2007 januárjától léphet életbe. Ezt technikai okokkal magyarázzák a kormányoldalon. Az önkormányzati választások előtt az Országgyűlés nem ülésezik, ám a jogszabályokat megfelelő határidővel kell kihirdetni.

Irdatlan méretű lefaragás

Irdatlan méretű lefaragásnak nevezte a Gyurcsány Ferenc által bejelentett ezermilliárd forintos kiadáscsökkentést a Barclays Capital befektetési csoport piaci elemzője.

Jeff Gable szerint egy ilyen mértékű deficitcsökkentés azt jelezné, hogy nemcsak az elemzői közösségnek és a hitelminősítőknek szánt "mutatványról" van szó, hanem arról, hogy a kormány "komolyan gondol legalább valamilyen szintű költségvetési konszolidációt".

Ez pozitív jelzés lenne a piacnak - tette hozzá.

Az elemző úgy látja, hogy a hiányt a kiadások leszorításával lehetne csökkenteni, de egy adóemelés is azt jelezné, hogy a költségvetési politika célja "most már nem a népszerűség, hanem a középtávú költségvetési konszolidáció".

Jeff Gable mindazonáltal egyelőre nem vár jelentős piaci erősödést a magyar bejelentéstől.

Az HSBC bankcsoport elemzője szerint az idei 8 százalékos deficit-előrejelzés nem túl vonzó, viszont valószínűleg reális, tekintve a választások előtti túlköltekezést és egyéb költségvetési folyamatokat.

Juliet Sampson hozzátette: az idei költségvetési visszafogásoknál most már sokkal fontosabbak a jövő évi, és az azután következő évekre szóló tervek.

Az elemző szerint a 2010-es euróbevezetési céldátum eddig sem volt reális, és "nem is lenne egészséges", mivel ez egyetlen év alatt "olyan eltúlzott és fájdalmas" reformot igényelne, amely nem lehetne tartós.

Szerinte még a 2012-es dátum is szigorú bevételnövelési és kiadáscsökkentő programot igényel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×