eur:
393.55
usd:
367.68
bux:
66076.82
2024. április 23. kedd Béla

Visszaállítaná az egészségügyi hozzájárulást az államtitkár-jelölt

Mihályi Péter közgazdász és Badacsonyi Szabolcs, a Budai Gyermekkórház igazgatója is esélyes az egészségügyi tárca államtitkári posztjára. Az is lehet, hogy mindketten a tárcánál dolgoznak majd, egyikük szakállamtitkárként.

A különféle sajtóorgánumok már néhány hete pedzegetik, hogy Mihályi Péter közgazdász, a veszprémi egyetem tanszékvezető tanára lehet az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Utolsó esély?

A Horn-kormány pénzügyminisztériumi államtitkára nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy Bokros Lajossal és Csillag Istvánnal az Élet és Irodalomban "utolsó lehetőségként" vázolta fel azokat a reformelképzeléseket, amelyeknek bevezetése nem tűr halasztást.

A többi között javasolták egy mindenki számára kötelező, havonta fizetendő ötezer forintos egészségügyi hozzájárulás visszaállítását.
Az írás megjelenése után pedig egy televíziós műsorban azt nyilatkozta, hogy először létre kell hozni egy korrekt egészségügyi hatóságot, amely az intézményeket ellenőrzi, pénzügyi és egyéb szempontokból.

Másfelől meg kell teremteni a piacra lépés feltételeit a biztosítók számára, majd pedig a nagy kórházaknak legalább a 30 százalékának át kell alakulni gazdasági társasággá, hogy valóban hatékonyan, pénzügyileg átláthatóan, világosan működjenek.

A másik esélyes

A másik esélyes jelölt az államtitkári posztra Badacsonyi Szabolcs, a Budai Gyermekkórház igazgatója, az SZDSZ politikusa.

A weboldalán található információk szerint 1994-től folyamatosan tagja az SZDSZ III. kerületi szervezet választmányának, valamint 1996-tól kisebb megszakításokkal az ügyvivői testületének is.

2002-től szerepet vállalt az SZDSZ Fővárosi Társadalompolitikai Munkacsoportja létrehozásában és működtetésében, mint az egészségügyi területért felelős koordinátor.

A sajtóbeli találgatások szerint kettőjük közül valaki biztosan államtitkár lesz, de az is lehet, hogy mindketten, ugyanis az elfogadott kormányzati struktúra lehetővé teszi szakállamtitkár alkalmazását.

Döntés később

A kijelölt egészségügyi miniszter sajtómunkatársai megerősítették, hogy valóban felmerült a már említett két név, de mint mondták, valószínűleg csak a hét vége felé lesz nyilvános a döntés.

Ami biztos, hogy pénteken a kormány leteszi az esküt a parlamentben, így addigra teljes lesz a minisztereket helyettesítő államtitkárok névsora is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×