eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Jön a reformdiktatúra?

Az új kormányzati struktúra pozitív olvasata a végrehajtó hatalom hatékonyságának növelését ígéri, de magában hordozza a reformdiktatúra kialakulásának, a parlament háttérbe szorulásának a lehetőségét is - mondta az InfoRádióban Stumpf István politológus. A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az, hogy több tárca élére nem szakembert jelölt Gyurcsány Ferenc, azt mutatja, hogy politikai kormányzás várható.

Létrejött egy olyan - gyakorlatilag a brit tapasztalatokra építő - új kormányzási modell, amelyben a végrehajtó hatalom hatékonyságát és professzionalizmusát úgy akarják fejleszteni, hogy a nemzeti tanács és az államreform bizottság mentén egy rendkívül erőteljes, a normális hatalmi struktúrán kívüli kormányzati központot hoznak létre - mondta az InfoRádióban Stumpf István.

Magyarországon azoban félő, hogy ez azt is jelentheti, hogy egy fajta fejlesztési diktatúrának a körvonalai kezdenek kialakulni, amelyben a reformdiktatúrának a lehetősége, a parlament háttérbe szorulása, az informális kormányzás megerősítése, és bizonyos érdekcsoportok kormányzaton belüli hatalmi túlsúlyának a megjelenése is benne van - mutatott rá a politológus, hozzátéve: azt reméli, hogy inkább a az új modell pozitív olvasata válik valóra.

Annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc a honvédelmi és a külügyi tárca élére is olyan minisztereket jelölt, akiknek nincs ágazati tapasztalatuk, Stumpf István úgy vélekedett: egyértelműen politikai kormányzás alakul ki Magyarországon, ahol nem a miniszterek szakértelme a lényeges, hanem az, hogy képesek-e biztosítani a kormányfő iránti lojalitást a tárcán belül, és képesek-e csapatként együttműködni.

A Századvég Alapítvány elnöke megjegyezte: a NATO- és EU-csatlakozás óta ráadásul a honvédelem és a külpolitika terén nincs is túl sok mozgástere Magyarországnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×