eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az MSZP több pénzt kap

Az MSZP és a KDNP kivételével júniustól valamennyi párt kevesebb állami támogatást kap. A kormány csütörtöki döntése nyomán kikerül a támogatotti körből a Centrumpárt és a Munkáspárt, ezek ugyanis a választásokon nem érték el a leadott szavazatok 1 százalékát.

Az MSZP a tavalyi 956 millió helyett júniustól 960 millió forintból gazdálkodhat, a Fidesz azonban a 2005-ben átutalt 843 millió forint helyett ez után évi 826 millió forintot kap az államtól.

Egyebek mellett ezt tartalmazza a pártfinanszírozási törvény végrehajtásához szükséges kormányhatározat, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a kabinet.

Gyakorlatilag mindenki rosszabbul járt

A Miniszterelnöki Hivatal közleményéből kiderül, a többi párt is rosszabbul jár: az SZDSZ a tavalyi 282 millió forint helyett idén csak 270, az MDF pedig a 2005-ös 298 millió forint helyett idén mindössze 251 millió forint állami támogatást kap.

A pártfinanszírozási törvény szerint a pártok közvetlenül, és alapítványaikon keresztül kaphatnak állami pénzeket: előbbire az idei költségvetési törvényben 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre, utóbbi kerete pedig 1,1 milliárd forint.

Egyenlő arány

Azon pártok alapítványai azonban nem kaphatnak állami pénzt, amelyeknek az előző ciklusban nem volt országgyűlési képviselőcsoportjuk.

A közvetlenül járó össztámogatás negyedét egyenlő arányban kell szétosztani az országos listán mandátumhoz jutott pártok között, a maradékot pedig a leadott szavazatok arányában kapják meg a pártok.

A KDNP kap pénzt, a Munkáspárt és a Centrum nem

Az Országgyűlésbe újonnan bekerült KDNP újra kap támogatást: a párt működését idén 137 millió forinttal segíti az állam. Az igazi vesztesek viszont azok a pártok, amelyek az előző választásokhoz képest tavasszal nem érték el a jogosultsághoz szükséges 1 százalékos küszöböt: ez a Centrumpárt és a Munkáspárt, akik júniustól nem kapnak állami támogatást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×