Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: \"a nagy elefántot csak apró falatokban lehet megenni\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áttekinthetőbb döntési folyamatokat ígér az új kormányzati struktúrában a kijelölt miniszterelnök. A minisztériumok a jövőben csak igazgatni fognak, háttérintézményeik egy egységes Kormányzati Szolgáltató Központba olvadnak össze. A minisztériumok jelenleg 7300-7500 fős állománya 1300-1400 alkalmazottal csökken, 2007-től pedig további 10 százalékkal kevesebben dolgoznak majd a tárcáknál.

A nagy elefántot csak apró falatokban lehet megenni - fogalmazott a kijelölt miniszterelnök az új kormányzati szerkezetet bemutató tájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: a minisztériumok a jövőben csak igazgatnak, egy kibővülő miniszteri politikai kabinetből és az igazgatási apparátusból állnak majd, alapvető feladatuk a jogszabályok előkészítése lesz.

Bizottság, kabinet, tanács

Az összkormányzati felelősséget igénylő feladatok kiválnak a tárcákból. Így megalakul a kormányfő által felügyelt államreform bizottság, valamint a miniszterelnök irányításával a fejlesztési kabinet, amely része lesz a Nemzeti Fejlesztési Tanácsnak. Ez utóbbit az érintett miniszterek, a régiók képviselői és a legfontosabb, legerősebb szervezet, a fejlesztési kabinet alkotja majd.

A kabineten belül Gyurcsány Ferenc politikai helyettese a szabad demokrata Magyar Bálint lesz. A fejlesztési ügynökséget nem egy politikus, hanem egy üzleti tapasztalatokkal rendelkező szakember vezeti, az öt uniós operatív programnak megfelelő területért pedig egyenként egy-egy meghatározó, erős politikus felel majd.

Arra, hogy kik töltik be ezeket a posztokat, csak pénteken derül fény. Azt mindenesetre már most tudni, hogy évi több, mint ezer milliárd forintról döntenek.

Egységes központba olvadnak a háttérintézmények

A minisztériumok háttérintézményei egy egységes Kormányzati Szolgáltató Központba épülnek be, várhatóan 2007. január elsejétől. Lényegében ez látja majd el a kormányzaton belüli pénzügyi, munkaügyi, informatikai, vagyonkezelési feladatokat - mint a kijelölt miniszterelnök fogalmazott - töredék munkaerővel, töredék ráfordítással.

Az összes minisztérium jelenleg 7300-7500 fős állománya 1300-1400 alkalmazottal csökken, 2007-től pedig további 10 százalékkal kevesebben dolgoznak majd a tárcáknál.