Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olvasta már a kormányprogramot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Benyújtotta a kormányprogramot a parlamentnek Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök.

A dokumentum az Országgyűlés honlapján olvasható.

A kijelölt kormányfő korábban azt mondta: csak a törvényjavaslat vitájában beszél a program részleteiről.

Gyurcsány Ferenc korábban annyit mondott, hogy a kormány növelni szeretné az állam bevételeit és csökkenteni a kiadásokat.

Hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni Magyarország közjogi berendezkedését, átfogó egészségügyi reformot kell végrehajtani és 2008-ra egyensúlyt kell teremteni a gazdaságban és a költségvetésben.

Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás

Az Új Magyarország - Szabadság és szolidaritás - A Magyar Köztársaság Kormányának programja a sikeres, modern és igazságos Magyarországért 2006-2010 című program öt fejezetben - Reformok az új Magyarországért; Fejlődő, sikeres köztársaság; Modern köztársaság; Igazságos köztársaság; Biztonságos köztársaság - taglalja az ország előtt álló feladatokat.
 
Mindenki sikerét, felemelkedését kívánja szolgálni a kormány, amely több demokráciát kíván, és a nyitott, nemzeti tradíciójára és teljesítményére büszke Magyarországban hisz - áll a programban.

A szöveg hangsúlyozza, hogy nem új rendszerváltozásra, hanem a rendszerváltozás nyomán kialakult viszonyok bátor, de mértéktartó kiigazítására van szükség, vagyis: új reformkorra.

A dokumentum elengedhetetlennek mondja az államháztartási egyensúly helyreállítását a kormányzati ciklus első felében.

Az új kormány megalakulását követően azonnal intézkedéseket hoz az államháztartás egyensúlyának helyreállítására. A ciklus közepére teljesíteni kívánja a költségvetéssel kapcsolatos maastrichti követelményt. Ehhez rövid távon az állam kiadásainak jelentős csökkentésére, bevételeinek pedig érdemi növelésére van szükség - áll a kormányprogramban.

Fidesz: ne titkolja a kabinet a valódi adatokat!

A Fidesz kommunikációs vezetője szerint a kormányprogram értelmes vitájának feltétele az ország valós helyzetének megismerése.

Szijjártó Péter azt mondta: ha a kabinet eltitkolja a számokat, akkor a társadalom és az ellenzék alapvető demokratikus joga csorbul.

"A kormányprogram értelmes megvitatásának elkezdéséhez mindenképpen szükség van arra, hogy az ország valós helyzetéről, az ország valós gazdasági állapotáról képet kaphasson a parlament, (...) az ellenzék, és képet kaphassanak az emberek" - közölte.

A Fidesz szóvivője szerint, ha nem sikerül megismerni az ország valós helyzetét, akkor egy alapvető demokratikus joga csorbul mind a társadalomnak, mind az ellenzéknek.

A kommunikációs vezető arra a kérdésre, hogy sikerült-e már belenézni a nyilvánosságra került kormányprogramba, úgy válaszolt: még csak címszavak elolvasására volt ideje, de véleménye szerint a kérdés az, hogy a jól hangzó kampányígéretek mögött milyen valós intézkedési szándékok húzódnak.