Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: reform helyett pénzbehajtás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem támogatja a Fidesz az egészségügy kormány által tervezett reformját és mindent megtesz a pénzkivonás megakadályozására - jelentette ki a Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke. Orbán Viktor szerint az egészségügyre nem kevesebbet, hanem többet kellene költeni.

Valódi, minőségi változást szeretne a Fidesz és a KDNP frakciószövetsége az egészségügyben - mondta a testület elnöke. Orbán Viktor szerint éppen ezért a Fidesznek mindent meg kell tennie annak megakadályozására, hogy pénzt vonjanak ki az egészségügyből.

A frakciószövetség hétfői, budapesti ülésén a politikus hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy az egészségügy valódi reformon menjen keresztül, ez azonban rövid távon kiadásnövekedést jelent.

Orbán Viktor szerint ezért az egészségügyre nem kevesebbet, hanem többet kell fordítani a következő időszakban.

Mi az ellenfél reformelképzeléseit azért nem támogatjuk, mert az nem reform, hanem pénzbehajtás - tette hozzá a frakciószövetség elnöke.

Mit szeretne a Fidesz?


A frakcióülésen a párt egészségpolitikusa úgy fogalmazott: az egészségügy jelenleg ingoványos talaj. "A kabinet egyhelyben jár, ez pedig mocsárban süllyedést jelent" - jegyezte meg Gógl Árpád, aki a Fidesz szakpolitikai javaslatait vázolva elmondta: készek segítséget nyújtani a programok elkészítésében.

"Szívesen segítünk, hogy az alapellátás-privatizáció tovább folyjék. A szakorvosi rendszerben is szívesen segítünk, amennyiben programot kell alkotni: a szakorvosi hálózat privatizációja megvalósítható. Az ellátórendszer személyi és eszközállománya 40 százalékban Budapestre koncentrálódik. Vissza kellene hozni a mozgó szakorvosi konzultációs szolgálatot. Ez az, ami megoldást jelenthet" - hangsúlyozta Gógl Árpád.

A Fidesz egészségpolitikusa hozzátette: meg kell fontolni, hogy be lehet-e vonni járulékon kívüli pénzeket, például a jövedéki adóból származó bevételeket az egészségügybe.

Emellett a Fidesz támogatná az egészségnevelés közoktatásba emelését, a tornatermek, uszodák és a testkultúra fejlesztését, az ingyenes étkeztetés bevezetését és az egészségnevelő műsorok állami finanszírozását a közmédiában.

Az SZDSZ is többet költene, de nem a betegek pénzéből

Molnár Lajos, az SZDSZ egészségügyi miniszterjelöltje abban egyetért Orbán Viktorral, hogy többet kell fordítani az egészségügyre.

"Azt viszont elutasítom, hogy ehhez az állam, azaz a betegek pénzét használjuk fel. Orbán azt állítja, az a reform, ha megakadályozzák, hogy a magánbefektetők pénzéből megújítsuk a magyar egészségügyet. Inkább a betegek terheinek növelését, a tarthatatlan állapotok konzerválását jelentené a fideszes "reform" - írta a szabad demokrata politikus  közleményében.

Hozzátette: "ezt a felelőtlen és kártékony mellébeszélést szavazta le az ország 2002-ben és 2006-ban is".

A konzervatívok azt gondolják, elég még több pénzt beszedni a betegektől; mi, liberálisok ennél komolyabb programmal készülünk a reformra - mutatott rá.