eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány már csomagol

Pedagógus elbocsátások, 20 százalékos eva és ekho, magasabb áfa, a gázár-támogatás szűkítése, csökkenő lakásadó-kedvezmények, takarékosabb gyógyszerkassza - a Népszabadság szerint többek között ezekkel az intézkedésekkel tervezi helyreállítani a költségvetés egyensúlyát az új kormány.

A költségvetési egyensúlyteremtő csomag - kormányzati számítások szerint - elsősorban a lakosság pénztárcáján érződik majd 50 százalékban, a megszorítások 30 százaléka az állami szférát, 20 százaléka pedig a gazdaságot érinti majd. Az utóbbi viszonylag kisebb "érintettségét" az magyarázza, hogy Gyurcsány Ferenc a gazdaság fölhajtó erejében bízik.

Ekho: 20 plusz 20 százalék

A lakosságot érintő adónemek közül az eva és az ekho személyi része az új intézkedések nyomán 15 százalékról 20 százalékra emelkedik, és 20 százalék lesz a 15 százalékos áfából is.

Csökkennek a lakásadó-kedvezmények, és megszűnik az alanyi-jogon járó gázár-támogatás is. A kompenzáció a jövőben rászorultsági alapon járna, és így 100 milliárd helyett csupán 30 milliárdban kerülne az államnak.

Az intézkedések között szerepel a gyógyszerkassza rendbetétele is. Ezt úgy kívánják elősegíteni, hogy az orvosok érdekeltségét növelik a takarékosságban, és csökkentik jó néhány gyógyszer támogatását.

Megemelt pedagógus-óraszám, könnyebb elbocsátás

A kormány 20-ról 24-re emeli a pedagógusok kötelező óraszámát, és ezzel megteremti tízezer pedagógus elbocsátásának lehetőségét. A leépítés persze nem lesz kötelező: ha egy önkormányzat vállalni tudja, hogy ilyen körülmények között is foglalkoztatja a pedagógusait, megteheti, de erre csak keveseknek van anyagi lehetőségük.

A kormány ugyanakkor megkönnyíti a jogi feltételeit az elbocsátásoknak, s így várhatóan a köztisztviselők száma is jelentősen csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×