eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

SZDSZ: igen vagy nem?

Pető Iván ügyvivő szerint a szabad demokraták küldöttgyűlése nemcsak a kormányprogramról és a koalíciókötésről dönt, de a résztvevők megünneplik azt is, hogy az SZDSZ egyáltalán koalíciót alakíthat, ami ez a jó választási szereplésnek köszönhető.

Megnyitó beszédében a politikus kitért arra, hogy az SZDSZ jobban szerepelt a választásokon, mint azt sokan várták.

Mint mondta: bízott abban, hogy a koalíció megnyeri a választásokat, de nem számított ekkora fölényre.

Horn Gábor ügyvivő elmondta: először Kuncze Gábor pártelnök mond beszédet, majd négy, előre felkért hozzászóló, Kóka János gazdasági miniszter, Molnár Lajos leendő egészségügyi miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Demszky Gábor főpolgármester ismerteti a koalíciós tárgyalásokon elfogadott kormányprogramot.

A program rövidített változatát, amely az "Új Magyarország" címet viseli, a regisztrációnál osztották ki a küldötteknek. Annak részleteit korábban nem ismerték - közölte Horn Gábor.

Hozzátette: nem számítanak arra, hogy a küldöttgyűlés nem hagyja jóvá a kormányprogramot és a koalíciókötést.
A kormányprogramról folytatott vitát követően a tervek szerint délután háromkor lesz szavazás, a sajtót négy órakor tájékoztatja a pártelnök az eredményről.

A javaslat elfogadásához a jelenlévők többségének támogatása szükséges. Négy évvel ezelőtt egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett fogadták el a határozati javaslatot. A küldöttgyűlés összehívásáról, az ügyvivői testület javaslata alapján, a párt országos tanácsa döntött május 6-ai ülésén.

Az MSZP kongresszusa egy héttel ezelőtt adott felhatalmazást a pártelnöknek és a miniszterelnök-jelöltnek, hogy megkössék a koalíciós szerződést az SZDSZ-el. Hiller István, az MSZP elnöke a párt országos választmányának szombati ülése után azt mondta: sem jogi, sem politikai akadálya nincs a koalíciós szerződés aláírásának.

Amennyiben a szabad demokrata küldöttek is így döntenek, a megállapodást hétfőn írja alá a két párt, majd beterjesztik a kormányprogramot, pénteken pedig bemutatják az új kormányt, amely a parlamenti bizottsági meghallgatásokat követően június 9-én teszi le esküjét.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×