eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kész vállalni a vereséget az MSZP az önkormányzati választáson?

A feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzők szerint a koalíción belül elsősorban az SZDSZ-en múlik a költségvetési reformok sorsa. Úgy látják, hogy a szocialisták reformkedve "lanyhább".

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által kiadott helyzetelemzés szerint a cég szakértői Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök elkötelezte magát az átfogó reformok végrehajtása mellett, és ezért még a vereséget is kész vállalni az őszi helyhatósági választásokon.

Ugyanezt a megállapítást tették a Dresdner Bank londoni befektetési részlegének szakértői is.

A hét végén kiadott összefoglalójukban azt írták: tapasztalataik szerint kezd felülkerekedni az a vélemény, hogy a szocialisták akár az októberi helyhatósági választások elvesztését is készek megkockáztatni, cserébe azért a lehetőségért, hogy a költségvetési reform hosszú távú pozitív hatásai időben érvényesülni fognak a következő, 2010-es parlamenti választásokra.

A JP Morgan hétvégi jelentése szerint azonban az MSZP-nek "összességében nincs sok kedve a változtatásokhoz", ami arra utal, hogy a reformfolyamatban az SZDSZ-nek lesz meghatározó szerepe.

A cég szakértői szerint a pártban ugyan széleskörű az a felismerés, hogy a választási győzelem és az ellenzék meggyengülése jó alkalmat teremt a költségvetési politika feszesebbre húzására, a 2010-es euróbevezetés azonban olyan mértékű kiigazítást igényelne, aminek végrehajthatósága nem valószínű.

A JP Morgan szerint ennek részben az is oka, hogy a kormány addig nem fog fájdalmas takarékossági intézkedéseket bevezetni, amíg nem válik valóban azonnali kockázattá egy pénzügyi válság.

A jelentés szerint a fő aggály az, hogy a kedden bejelentendő költségvetési csomag nem lesz elégséges a befektetői bizalom visszanyeréséhez.

A cég prognózisa szerint a költségvetési intézkedések rövid távon valószínűleg a bevételi oldalra összpontosítanak, amelyet rendszerint könnyebb kiigazítani.

Az intézkedések között szerepel majd várhatóan a 15 százalékos áfa-kulcs 20 százalékra emelése, a társasági adó emelése és az adómentességek törlése - áll a jelentésben.

A Dresdner londoni részlege tudni véli, hogy a kormány mintegy 900 milliárd forint pótlólagos idei bevételt célzó csomaggal áll elő, és "nem zárható ki ezer milliárd forintnál nagyobb terv 2007-re és 2008-ra".

A JP Morgan hétvégi elemzése szerint a fő probléma az, hogy a kormány által a következő két és fél évre tervezett mély államigazgatási, önkormányzati, egészségügyi és oktatási reformok sok esetben alkotmánymódosítást és így kétharmados többséget igényelnek, amiben a Fidesz együttműködése nem valószínűsíthető.

A cég szerint a hiteles stratégia az lenne, ha a kormány először nagyobb mértékű költségvetési szigorítást alkalmazna, a mélyebb reformokra hosszabb időt hagyna és több évvel elhalasztaná az eurócsatlakozást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×