eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Miniszterhelyettesek az új kormányban

Nem lesz Belügyminisztérium, és két tárca nélküli miniszteri posztot is megszűntet az új kormány. A kijelölt miniszterelnök bejelentette: három tárcát összevonnak, így öttel kevesebb miniszter lesz.

A Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó területek egy részét az Igazságügyi és Rendészeti, a többit pedig az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium veszi át. Megszűnik az önálló munkaügyi tárca is, a területet összevonják a szociális ügyekkel.

A jövőben egy miniszter irányítja az oktatási és kulturális ügyeket is, az informatikai tárca pedig a gazdasági minisztériummal olvad össze.

Emellett az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, gazdasági és közlekedési, honvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi, külügyi, valamint a Pénzügyminisztérium segíti a következő kormány munkáját. A kormány megtartja a kancelláriaminiszteri posztot is.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy a miniszterek munkáját miniszterhelyettes segíti az új kormányban. A poszt létrehozásához módosítani kell az alkotmányt, de az ellenzéki pártok arról tájékoztatták a kijelölt miniszterelnököt, hogy a kormányalakítással összefüggő kétharmados javaslatokat megszavazzák.

Hozzátette: a miniszterhelyettesi tisztség létrehozásáról a tárcák irányításának átláthatóbbá válását várják.

A kijelölt kormányfő szólt arról is, hogy hétfőn aláírják az SZDSZ-szel a koalíciós szerződést, kedden benyújtják az Országgyűlésnek a 11 minisztérium felsorolásáról szóló törvényjavaslatot, szerdán és csütörtökön ismertetik a központi közigazgatás átalakításáról szóló programot, majd pénteken bemutatják az új kormányt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: terveik szerint június 9-én létrejöhet az új kormány, majd másnap az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén jelentik be az államháztartás egyensúlyát javító konkrét intézkedéseket.

Nincs akadálya a koalíciókötésnek

Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta, hogy sem jogi, sem politikai akadálya nincs a koalíciós szerződés aláírásának.

A szocialista frakció lehetőséget kapott azoknak a parlamenti bizottságoknak a vezetésére, amelyek a legfontosabb feladatot látják majd el az reformok során - közölte Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Hozzátette: szocialista vezetésű lesz többek között az Országgyűlés önkormányzati, egészségügyi és szociális bizottsága.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×