eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bush és Blair: követtünk el hibákat

Hibákat követtünk el, de maga az iraki beavatkozás nem volt hiba - fejtette ki közös álláspontját George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök washingtoni tárgyalásai első menete után. Mindkét politikus népszerűsége megrendült választói körében, és ilyen őszintén még soha sem beszéltek az Irakban elkövetett hibákról.

George Bush és Tony Blair politikai pályafutására árnyékot vet Irak - jegyezte meg a BBC diplomáciai tudósítója. Ettől az árnyéktól szabadulni szeretnének megbízatásuk még hátralévő szakaszában - tehetjük hozzá.

Most az új iraki kormány hatékonyságát igyekeznek erősíteni, remélve, hogy ha ez ura lesz a helyzetnek, akkor megkezdődhet az amerikai és a brit közvélemény által sürgetett csapatkivonás.

Visszaélések és kizárások

Mi volt Bush szerint a legnagyobb hiba? A visszaélések, amiket a bagdadi börtön foglyai ellen elkövettek. Emlékszünk ezekre: meztelen emberhalmok fotózására és egyéb megszégyenítésekre.

Tony Blair azt tartja hibának, hogy eleve kizártak minden korábban Szaddam Huszein uralkodó Baath-pártjához tartozó személyt Irak irányításából, ami azután a fegyveres ellenálló akciókhoz vezetett.

Még másfél év?

Az új iraki kormányfő, Nouri Maliki a washingtoni tárgyalásokkal egy időben meggyőződését fejezte ki, hogy az ország saját biztonsági erői másfél év alatt rendet teremtenek, és átvehetik az amerikaiak által vezetett katonai szövetség helyét.

Közben újabb robbanások egy bagdadi mecsetnél és egy piacon 16 áldozatot követeltek. Nouri Maliki szerint már a jövő hónapban megkezdődhetne az angol csapatok kivonása Dél-Irakból. "Talán majd július második felében" mondják a brit tábornokok. De az év végére szívesen átadnák a rendfenntartás feladatát. Egyes elemzők szerint még tíz év múlva is lesznek szövetséges katonák Irakban.

Blair 2009-ig marad?

A kivonulás pontos időrendjéről épp úgy nem volt szó a washingtoni sajtótájékoztatón, mint arról, hogy meddig kívánja megtartani kormányfői bársonyszékét Tony Blair. "Jó lenne, ha maradna a helyén, amíg én elnök vagyok" - jegyezte meg George Bush. Ez pedig 2009-et jelentene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×