eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány: "ennyire nem vagyok naív!"

Sikeresnek nevezte blogjában a parlamenti pártok csütörtöki tárgyalását a kijelölt kormányfő. Gyurcsány Ferenc szerint nagy eredmény, ha egymással beszélő viszonyban is alig lévő politikusok képesek leülni egymással.

"Nem akarom elkiabálni, de a mai nap siker. (...) Kormány és ellenzék tárgyalására − a kormányprogram készítésének időszakában − a rendszerváltás óta még nem volt példa. Ilyen magas szintű egyeztetés átfogó államjogi, közjogi kérdésekről, lényegében a rendszerváltásig visszamenően csaknem előzmény nélküli. Pedig nagyon vegyesek voltak az előjelek. Okkal tarthattunk attól, hogy a munkát, az együttműködést, a bizalom javításának, helyreállításának szándékát megint beárnyékolhatja a perc sikeréért küzdő kommunikáció, de hála istennek, nem lett igazunk. Nem indult könnyen a tárgyalás és félő volt, hogy nyilvánosság vagy nem nyilvánosság kérdésében még mielőtt elkezdenénk dolgozni, már be is fejeződik a találkozó.
Érdemes itt megpróbálni a lehető legegyszerűbben fogalmazni. A parlamenti pártok és vezetőik között a szükséges minimumnál messze alacsonyabb az emberi, szakmai, politikai bizalom. Sőt, ez talán eufemisztikusan is hangzik, inkább azt mondanám, hogy szinte teljes körű a bizalmatlanság. (...)

Politikusok vagyunk és esendők. Messze nem tökéletesek, a nagy teher alatt időnként hibázunk, különösen, ha nyilvánosan kell szerepelni. Sokkal nagyobb annál a bizalmatlanság, hogy attól keljen félni, itt a pártok valamilyen paktumot kötnek a háttérben. Nemhogy paktumot nem tudnak kötni, de időnként nem köszönnek egymásnak. Ráadásul jelen van mindegyik parlamenti párt, hogy a csudába tudna valamelyik a másik mögött paktumot kötni. Kinek a háta mögött kötnék? Szóval, ebben az esetben a teljes körű nyilvánosság, az arc rezdülését figyelő kamerák sokasága nem segít a bizalom helyreállításán, még akkor sem, ha talán nem ront, csak épp az eredményt nem hozza. Ezért a legpraktikusabb hétköznapi kérdésként kell és érdemes ezt vizsgálni.

Egymással alig beszélőviszonyban lévő embereknek kell megpróbálni megállapodni az ország dolgairól. Sok-sok tárgyalással és beszélgetéssel. Sok-sok jóhiszeműséggel. Erről szólt ez a vita. És nagyon örülök annak, hogy mindenkinek volt ereje kompromisszumot kötni. Az volt a kompromisszum, hogy az MTI tudósítói végigkövethették a tárgyalást, de kamerák, fényképezőgépek nem voltak jelen. (...) Később pedig − én úgy láttam − kifejezett nyitottsággal és érdeklődéssel figyelték a pártok mindazt, amit mi képviseltünk közjogi ügyekben. Kisebb önkormányzat, kevesebb előjog, kisebb bürokrácia, az állam működésének decentralizációja, a pártfinanszírozási törvény átalakítása, hogy megszűnjön a gyanú, hogy azért ott valami nincs rendben. Szóval, sok fontos dolog. Még a végén ki fog derülni, hogy nem reménytelen az ügy, helyreállíthatjuk a nyugalom és a bizalom légkörét. De nem akarom elkiabálni! Ennyire naiv nem vagyok!

Csak nem tudom elhallgatni, hogy örülök minden egyes mozzanatnak, ami ebbe az irányba visz. És a mai nap ebben a tekintetben biztató. Ennek akkor is örülni kell, ha nem tudjuk, mit hoz a holnap. Amiben pedig megállapodtunk, az kifejezetten konstruktív. Az tudniillik, hogy a jövő héten az összes felvetett kérdésben magas szintű tárgyalások kezdődnek intenzíven, hogy a kormány megalakulásáig kiderüljön, mi az, amiben előre tudunk menni, és mi az, amiben nem. Ez jó. Végre munka van."

(A teljes bejegyzést elolvashatja itt.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×