Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csomagot küld a Fidesz Gyurcsánynak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz pénteken reggel elküldi Gyurcsány Ferenc kijelölt kormányfőnek a demokrácia-törvénycsomagot. A kezdeményezésről Orbán Viktor pártelnök beszélt a kijelölt miniszterelnök és az ellenzék egyeztetésén.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Répássy Róbert szerint a demokrácia-törvénycsomagban az ellenzéki párt 200 fős parlamentet javasol, valamint azt indítványozza, hogy a kormánytagok viseljenek személyes felelősséget a költségvetés teljesüléséért.

A párt azt javasolja - tette hozzá Répássy Róbert az InfoRádióban - hogy tegyék nyilvánossá az országgyűlési képviselők és gazdasági társaságaik állami és uniós támogatásait, a többségi állami tulajdonban lévő társaságok vezetői névsorát és díjazásukat, valamint a közhatalmi feladatokat ellátó és közvagyonnal gazdálkodó tisztséget betöltő személyek esetében a vagyonbevalláson túl az adóbevallást is.

Fizetnének a kormánytagok

Répássy Róbert közölte: a kisebb parlament mihamarabbi megvalósítása érdekében az alkotmányban rögzítenék, hogy a képviselők létszáma legfeljebb 200 lehet, és előírnák azt is, hogy az új választójogi törvényről 2007. április 30-ig kell megállapodniuk a pártoknak.

Az ellenzéki párt azt is javasolja, hogy a kormány tagjai saját illetményükkel kollektív felelősséget viseljenek a költségvetési hiány túllépéséért. Eszerint a kormány minden tagja fél százalékpontos hiánynövekedésénél egy havi illetményét, egy százalékpontos hiánynövekedésénél három havit, másfél százalékpontos hiánynövekedésnél pedig hat havi illetményét lenne köteles befizetni a Magyar Államkincstárba.

A törvénycsomagban a Fidesz azt is javasolja, hogy 2007. június 30-tól vagyonbevallásuk mellett személyi jövedelemadó bevallásukat is hozzák nyilvánosságra az alkotmánybírák, a kormány tagjai, az államtitkárok, az országgyűlési képviselők, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a legfőbb ügyész, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és alelnökei, valamint a Monetáris Tanács és felügyelő bizottságának tagjai és az ombudsmanok.