Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hol van a Mayerffy Xavér Ferenc-hegy repülőtér?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfő délelőtt óta az észak-ír nagyváros, Belfast légikikötőjét George Best repülőtérnek hívják, a 2005 novemberében elhunyt sokszoros válogatott labdarúgósztár emlékére. Összefoglaló a repülőterek elnevezéséről.

Eddig csak repülőgép volt elnevezve George Bestről, oda is matricázták az életnagyságú, egészalakos fotóját az utasszállító ajtaja mellé. A BBC kommentátora, Kathryn Westcott a hír kapcsán mérlegeli, milyen nehézségeket jelenthet, ha egy-egy hírességről repülőteret neveznek el - jelenti az InfoRádió londoni tudósítója.

1947-ben a new yorkiak tisztelték meg akkoriban meghalt, olasz-származású főpolgármesterüket azzal, hogy a légikikötőjük azóta Fiorello La Guardia nevét viseli.

Walesa és Bush repülőtér

A példát követve, immár világszerte ötven híres ember adta nevét reptereknek. Írók, művészek, nemzeti hősök. Néhány esetben élő személyeket ért a megtiszteltetés. Gdanskban például a Walesa repülőtérre érkezhetünk, a texasi Houston légikikötője az idősebb Bush elnök nevét viseli.

Mindez nagyon szép, de lehet a dolognak hátulütője is. Az egyszerű légiutas néha összezavarodhat. Sejti, hogy a Chopin reptér Varsóban van, a Leonardo da Vinci Rómában, de talán nem tudja, hogy ha Lyonba akar utazni, akkor a Saint-Exupery repülőteret kell keresnie a légi-menetrendben. A BBC kommentátora szerint esetleg megijed, ha látja, hogy gépe Mongóliában a Dzsingisz Kán reptéren száll le.

Mayerffy Xavér Ferenc, a serfőző

Dél-Amerikában az a baj, hogy egymást váltják a diktátorok. Nicaragua repülőterét immár harmadszor nevezik át.

Nos, azt viszonylag könnyű megjegyezni és kiejteni, hogy 'Ferihegy', s talán jobb, ha ez már így marad. Nem sokan tudják, hogy 'Feri' egy jómódú serfőző volt, aki a környéket az 1700-as évek végén felvirágoztatta. Szerencse, hogy becézték a helybéliek, különben most a 'Mayerffy Xavér Ferenc-hegy repülőtéren' szállnának le a Budapestre érkező gépek.