eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Diplomáciai botrány a "tiltott idegenvezetés" miatt

Magyarázatot kért a magyar Külügyminisztérium Szlovákia budapesti nagykövetétől arról az incidensről, mely a hét végén Pozsonyban történt, ahol a szlovák rendőrség több magyar állampolgárt őrizetbe vett tiltott idegenvezetés miatt.

Bekérették a Külügyminisztériumba Szlovákia magyarországi nagykövetét, miután a hétvégén Pozsonyban több magyar állampolgárt is őrizetbe vettek "az idegenvezetési engedélyre vonatkozó jogszabály-, illetve egyéb szabálysértés" gyanújával.

A külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára tájékoztatást és magyarázatot kért az ügyről a szlovák nagykövettől. Udvardi Iván ezzel párhuzamosan arra utasította a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el. A Külügyminisztérium a szlovák fél válaszának ismeretében dönt a további lépésekről.

Elfogadhatatlannak tartják

A három magyar állampolgárt a hétvégén több órán keresztül hallgatta ki és tartotta fogdában a szlovák rendőrség. A pozsonyi magyar nagykövetség konzulja vasárnap a sértett magyar állampolgárok kérésére részt vett a kihallgatáson, s minden konzuli segítséget megadott az eljárás során.

"A pozsonyi magyar nagykövetség jelentése alapján a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában. A szlovák hatóságok képviselőinek fellépése aránytalan és eltúlzott" - hangsúlyozza a Külügyminisztérium közleménye.

Két eset egy időben

A szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai a koronázó dómként ismert Szent Márton Székesegyházat tekintették meg. Egy ismeretlen személyazonosságú, szlovákul beszélő férfi - aki állítólag már az Óváros utcáin is inzultálta őket - két rendőr kíséretében utánuk ment a székesegyházba. Egyiküket elvezettette, amiért az a gyanú szerint tiltott iparűzést folytatott, amikor társainak ismereteket adott át a műemlék történelmi vonatkozásairól.

Nem sokkal később, gyakorlatilag az első előállítással egyidejűleg egy másik, Győrből érkezett magyar csoport is ugyanígy járt. A csoport egyik tagját hasonló gyanú miatt egy másik járőrkocsiba tuszkolták be, egy harmadikat pedig azért állítottak elő, mert az ellenük panaszt emelő ismeretlen férfi azt állította, hogy a magyar városnéző a vita hevében meglökte őt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×