eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk

Pozsonyban tilos okos turistának lenni

Magyar turistákat állított elő a szlovák rendőrség szombaton Pozsonyban. Azzal gyanúsítják őket, hogy megszegtek egy helyi jogszabályt, amely engedélyhez köti az idegenvezetést.

Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint a szekszárdi Kelemen Endre Egészségügyi Szakközépiskola tanárai és diákjai a koronázó dómként ismert Szent Márton Székesegyházat tekintették meg. Egy ismeretlen személyazonosságú, szlovákul beszélő férfi - aki állítólag már az Óváros utcáin is inzultálta őket - két rendőr kíséretében utánuk ment a székesegyházba. Egyiküket elvezettette, amiért az a gyanú szerint tiltott iparűzést folytatott, amikor társainak ismereteket adott át a műemlék történelmi vonatkozásairól.

Nem sokkal később, gyakorlatilag az első előállítással egyidejűleg egy másik, Győrből érkezett magyar csoport is ugyanígy járt. A csoport egyik tagját hasonló gyanú miatt egy másik járőrkocsiba tuszkolták be, egy harmadikat pedig azért állítottak elő, mert az ellenük panaszt emelő ismeretlen férfi azt állította, hogy a magyar városnéző a vita hevében meglökte őt.

Riskó Nagy László, a pozsonyi magyar nagykövetség jogsegélyt nyújtó konzulja az MTI érdeklődésére megerősítette a történteket.

Az előállított magyarokat a rendőrőrsön megvárakoztatták, majd fogdába zárták őket és a kihallgatási jegyzőkönyv nekik kijáró példányát csak a konzul közbenjárása nyomán kapták meg.

A késő délutáni órákban a gyanúsítottakat elengedték, majd visszautaztak Magyarországra.

A szlovák rendőrségen egyelőre nem született döntés, hogy vádat emelnek-e ellenük.

Szlovákiában néhány éve egy olyan jogszabály van hatályban, amely szigorúan az országban megszerzett szakképesítés birtokában engedélyezi az idegenvezetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×