Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődik a vecsési számlagyár pere

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn megkezdődik a sok százmilliós nagyságrendű, több mint félszáz vádlottat felvonultató vecsési számlagyár büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Tokics Péter és 52 társa ellen adócsalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség, az ügyben a törvény szerint akár 12 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az elkövetők Tokics Péter irányításával 1997-től az egész országra kiterjedő, fiktív cégekből álló hálózatot hoztak létre és működtettek azért, hogy jutalék fejében valótlan tartalmú számlákat bocsássanak ki.

A vádlottak hajléktalanokat, tisztázatlan egzisztenciájú személyeket kerestek, akik pénzért vállalták, hogy a nevüket adják a fantomcégek alapításához.

A számlákat valós gazdasági tevékenységet végző vállalkozások szerepeltették a könyvelésükben, mögöttük azonban nem volt teljesítés, munkavégzés, azokat költségszámlákkal ellentételezték.

Mindezek alapján a befogadó cégek általános forgalmi adót és társasági adót igényelhettek vissza, és így csökkenthették adófizetési kötelezettségüket.

A számlakibocsátó cégekben a tényleges ellenőrzést Tokics Péter és társai gyakorolták, de a vádlottak padjára kerültek a számlákat befogadó cégek vezetői közül is többen.

Több tucatnyi gyanúsított esetében a többi vádlotthoz képest viszonylag csekélyebb elkövetési érték miatt megrovással szüntette meg az eljárást az ügyészség.

Az Orbán-kormány időszakában indult ügy 2001 augusztusában kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor kiderült, hogy az eljárás során Balázsi Tamás vecsési szocialista elnököt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Balázsi letartóztatását az ügyészség szüntette meg a 2002-es országgyűlési választások április 21-i második fordulója után három nappal.