Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A XII. kerület belejött az engedély nélküli szoborállításba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb emlékművet állított fel a Fővárosi Közgyűlés engedélye nélkül a XII. kerület. Az Igazak fala elnevezésű holocaust-emlékműből ugyan még csak a fal áll, amelyhez önmagában nem is kellett a főváros jóváhagyása, a XII. kerület azonban nem tájékoztatta az illetékeseket arról, hogy a fal mellé szobrokat is tervez, amellyel már engedély-köteles közterületi műalkotásnak minősül az Igazak fala.

A XII. kerületi önkormányzat "voltaképp ugyanazt a játékot játszotta, mint a Turul-emlékmű esetében" - fogalmazott Körmendi Ferenc, a Fővárosi Közgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke az InfoRádióban.

A kerület nem tájékoztatta a bizottságot arról, hogy szobrok is szerepelnek az emlékmű tervében. Pedig így, a szobrokkal együtt már közterületi műalkotásnak minősül az Igazak fala, amelynek felállítására nem csak a főváros kulturális bizottságának, de emlékműről lévén szó, a Fővárosi Közgyűlésnek az engedélye is kell.

A közgyűlés kulturális bizottsága most arra vár, hogy a XII. kerület benyújtsa az Igazak fala engedélyeztetési kérelmét - mondta Körmendi Ferenc.

A szakmai zsűri már látott két szobrot

A köztéri műalkotások felállítása előtt törvény által előírt szakmai zsűrizésre már benyújtott a fal alkotója két szobrot az illetékes Budapest Galériához.

A képzőművészekből, művészettörténészekből és építészekből álló szakmai testület nem fogadta el a szobrokat, és a kifogások alapján átdolgozott, új tervet kértek az alkotótól - mondta az InfoRádiónak a galéria igazgatója.

Zsigmond Attila szerint a fal esetében is lettek volna kifogásai a testületnek, és javaslatuk is lett volna arra, hogy miként lehetne szebbé tenni, ám arról nem kérték ki véleményüket, hiszen azt a kerület a saját építési engedélyével állította fel.

Hozzátette: így utólag már nem látják értelmét annak, hogy kifogásokat emeljenek.