Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titok a legfőbb ügyész személye

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor döntenek a legfőbb ügyész személyéről. A Parlament hat évvel ezelőtt választotta meg Polt Péter, akinek mandátuma kedden jár le. Az új vádhatósági vezető személyére az államfő tesz javaslatot, és erről egyszerű többséggel dönt a parlament.

A Köztársasági elnök Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét javasolta legfőbb ügyésznek még április elején. Sólyom László Horányi Miklós jelölését a főügyész képzettségével és felkészültségével indokolta.

Polt Pétert hat évvel ezelőtt választotta meg az Országgyűlés, mandátuma május 16-án jár le. A legfőbb ügyész az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta : ha szóba került volna, hogy maradjon tisztségében, akkor elgondolkodott volna a folytatáson. Polt Péter sikeresnek tartotta az elmúlt hat évet és továbbra is folytatja munkáját a Legfőbb Ügyészségen.

"Terveim szerint maradok az ügyészségen és továbbra is ügyészi munkát fogok végezni. Azt gondolom, hogy továbbra is büntetőterületen fogok dolgozni..."

Az MSZP még nem döntött

Az új vádhatósági vezető személyére az államfő tesz javaslatot és erről egyszerű többséggel dönt a Parlament. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormánypárti politikusok támogatják-e Horányi Miklóst.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a Magyar Televízió reggeli műsorában korábban úgy fogalmazott : a legfőbb ügyész személye a kormányalakítással egy időben kerülhet a parlament elé. Lendvai Ildikó cáfolta, hogy az MSZP már döntött arról, hogy kit látnának szívesen legfőbb ügyészként.

A napokban felmerült Zamecsnik Péter ügyvéd neve is, aki korábban szintén ügyészként dolgozott, de információink szerint az ügyvédet a párt még nem kereste meg.

A Fidesz valószínűleg támogatja

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: nem láttak olyan körülményt, amely azt indokolná, hogy ne támogassák a köztársasági elnök jelöltjét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a legfőbb ügyész személyéről mikor születik döntés. Ha a parlament nem fogadja el a köztársasági elnök jelöltjét, akkor elképzelhető, hogy Sólyom László mégiscsak egyeztet majd a pártokkal erről a kérdésről.

Időközben a köztársasági elnök felmentette a legfőbb ügyész helyettesét is, Varga Zs. Andrást így a vádhatóságot a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Belovics Ervin vezeti.