eur:
392.83
usd:
367.84
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Titok a legfőbb ügyész személye

Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor döntenek a legfőbb ügyész személyéről. A Parlament hat évvel ezelőtt választotta meg Polt Péter, akinek mandátuma kedden jár le. Az új vádhatósági vezető személyére az államfő tesz javaslatot, és erről egyszerű többséggel dönt a parlament.

A Köztársasági elnök Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét javasolta legfőbb ügyésznek még április elején. Sólyom László Horányi Miklós jelölését a főügyész képzettségével és felkészültségével indokolta.

Polt Pétert hat évvel ezelőtt választotta meg az Országgyűlés, mandátuma május 16-án jár le. A legfőbb ügyész az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta : ha szóba került volna, hogy maradjon tisztségében, akkor elgondolkodott volna a folytatáson. Polt Péter sikeresnek tartotta az elmúlt hat évet és továbbra is folytatja munkáját a Legfőbb Ügyészségen.

"Terveim szerint maradok az ügyészségen és továbbra is ügyészi munkát fogok végezni. Azt gondolom, hogy továbbra is büntetőterületen fogok dolgozni..."

Az MSZP még nem döntött

Az új vádhatósági vezető személyére az államfő tesz javaslatot és erről egyszerű többséggel dönt a Parlament. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormánypárti politikusok támogatják-e Horányi Miklóst.

Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető a Magyar Televízió reggeli műsorában korábban úgy fogalmazott : a legfőbb ügyész személye a kormányalakítással egy időben kerülhet a parlament elé. Lendvai Ildikó cáfolta, hogy az MSZP már döntött arról, hogy kit látnának szívesen legfőbb ügyészként.

A napokban felmerült Zamecsnik Péter ügyvéd neve is, aki korábban szintén ügyészként dolgozott, de információink szerint az ügyvédet a párt még nem kereste meg.

A Fidesz valószínűleg támogatja

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta: nem láttak olyan körülményt, amely azt indokolná, hogy ne támogassák a köztársasági elnök jelöltjét.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a legfőbb ügyész személyéről mikor születik döntés. Ha a parlament nem fogadja el a köztársasági elnök jelöltjét, akkor elképzelhető, hogy Sólyom László mégiscsak egyeztet majd a pártokkal erről a kérdésről.

Időközben a köztársasági elnök felmentette a legfőbb ügyész helyettesét is, Varga Zs. Andrást így a vádhatóságot a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Belovics Ervin vezeti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×