eur:
395.39
usd:
371.98
bux:
66275.4
2024. április 16. kedd Csongor

Sólyom meghívta a "vörös herceget"

Sólyom László köztársasági elnök meghívta az 1956-os ünnepségekre az új olasz államfőt, Giorgio Napolitanót, aki 1956-ban szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását.

Giorgio Napolitano személyében Sólyom László köztársasági elnök egy olyan volt kommunistát hívott meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának budapesti ünnepségeire, aki 1956-ban még szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását.

A magyar államfő táviratban köszöntötte a hivatalba lépő olasz elnököt. Sólyom László azt írta, nagy várakozással tekint személyes együttműködésük elé, "amely tovább erősítheti Magyarország és Olaszország hagyományos baráti kapcsolatait és hozzájárulhat közös Európánk fejlődéséhez".

Napolitano és a kommunista párt

Az 1925-ben Nápolyban született Giorgio Napolitano 1942-ben csatlakozott az antifasiszta ellenálláshoz. 1945-től az Olasz Kommunista Párt tagja. A nyolcvanas években a párt központi vezetőségének tagja és a képviselőházi frakció vezetője, 1992-ben lett a képviselőház elnöke, 1997-ben pedig az első Prodi-kormányban belügyminiszter volt.

Az eredetileg - tehát 1956-ban is - Moszkva-hű politikus az 1980-as években pártja szociáldemokrata szárnyához csatlakozott. A berlini fal leomlása után aktív szerepe volt abban, hogy a kommunista párt szociáldemokratává alakult, és felvette a Baloldal Demokratikus Pártja nevet.

1988-ra megtagadták korábbi álláspontjukat

Az 1956-ban még a Hruscsov-féle vonalat követő Olasz Kommunista Pártban is koncepcióváltást hoztak a 1960-as, 70-es, 80-as évek, megjelent például Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is az eurokommunizmus.

Nagy Imre és társai 1988-as párizsi szimbolikus sírjának felavatására az olasz kommunisták már szembefordultak 56-os álláspontjukkal - emlékeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó M. Kiss Sándor történész, hozzátéve, hogy a Père Lachaise temetőben az emlékmű felállításakor az olasz kommunista párt képviselője is beszédet mondott.

Színész és költő is volt

A sajtóban gyakran "vörös hercegként" emlegetett Giorgio Napolitano egyébként fiatal korában színészként a világot jelentő deszkákon is szerencsét próbált, később álnéven verseket is publikált.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×