Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sólyom meghívta a \"vörös herceget\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Sólyom László köztársasági elnök meghívta az 1956-os ünnepségekre az új olasz államfőt, Giorgio Napolitanót, aki 1956-ban szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását.

Giorgio Napolitano személyében Sólyom László köztársasági elnök egy olyan volt kommunistát hívott meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának budapesti ünnepségeire, aki 1956-ban még szükségesnek nevezte Magyarország szovjet megszállását.

A magyar államfő táviratban köszöntötte a hivatalba lépő olasz elnököt. Sólyom László azt írta, nagy várakozással tekint személyes együttműködésük elé, "amely tovább erősítheti Magyarország és Olaszország hagyományos baráti kapcsolatait és hozzájárulhat közös Európánk fejlődéséhez".

Napolitano és a kommunista párt

Az 1925-ben Nápolyban született Giorgio Napolitano 1942-ben csatlakozott az antifasiszta ellenálláshoz. 1945-től az Olasz Kommunista Párt tagja. A nyolcvanas években a párt központi vezetőségének tagja és a képviselőházi frakció vezetője, 1992-ben lett a képviselőház elnöke, 1997-ben pedig az első Prodi-kormányban belügyminiszter volt.

Az eredetileg - tehát 1956-ban is - Moszkva-hű politikus az 1980-as években pártja szociáldemokrata szárnyához csatlakozott. A berlini fal leomlása után aktív szerepe volt abban, hogy a kommunista párt szociáldemokratává alakult, és felvette a Baloldal Demokratikus Pártja nevet.

1988-ra megtagadták korábbi álláspontjukat

Az 1956-ban még a Hruscsov-féle vonalat követő Olasz Kommunista Pártban is koncepcióváltást hoztak a 1960-as, 70-es, 80-as évek, megjelent például Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is az eurokommunizmus.

Nagy Imre és társai 1988-as párizsi szimbolikus sírjának felavatására az olasz kommunisták már szembefordultak 56-os álláspontjukkal - emlékeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó M. Kiss Sándor történész, hozzátéve, hogy a Père Lachaise temetőben az emlékmű felállításakor az olasz kommunista párt képviselője is beszédet mondott.

Színész és költő is volt

A sajtóban gyakran "vörös hercegként" emlegetett Giorgio Napolitano egyébként fiatal korában színészként a világot jelentő deszkákon is szerencsét próbált, később álnéven verseket is publikált.