Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jöhet a szolidaritási adó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szolidaritási adóval emelné a kormány a társasági adót. A vállalkozásoknak nyereségük után néhány százalékpontnyi közterhet kellene befizetniük. Elképzelhető, hogy a döntés már idén hatályba lép.

Szolidaritási adó bevezetését látná szívesen több minisztérium - értesült a Világgazdaság. A több tárcánál megfogalmazódott elképzelés szerint a vállalkozásoknak e jogcímen nyereségük után néhány százalékpontnyi közterhet kellene az államkasszába utalniuk. Az üzleti szférát "megkérnék": a költségvetés nehéz helyzete miatt vegye ki a részét az államháztartás lyukainak befoltozásából. Az intézkedés a jelenleg 16 százalékos társasági adó megemelését jelentené. A lap úgy tudja, hogy a hatálybaléptetéssel nem várnának 2007-ig, már idén év közben sor kerülhet az emelésre. Az új adónem néhány évig lenne hatályos.

A Népszabadság azt írja, hogy a 15%-os áfakulcs 5%-os emelésének következményeként csődbe menne a baromfiágazat, a zöldségpiacon a feketézők nyernek, a pékek biztosan árat emelnek, a kisvendéglők sorra bezárnak, a magyar turizmus pedig veszít a csehekkel szemben. Legalábbis az ágazatok képviselői ezt állítják. A legfőbb érv szerint az érintett termékek fogyasztói árában 4%-os emelkedést hozó adónövelést az éles piaci verseny miatt nem tudják majd a szereplők áthárítani. Ezért mennek majd többen tönkre - mondják a piaci érdekképviseletek annak ellenére is, hogy két éve csak "átgyűrűzött" az akkori emelés, az év elején pedig - verseny ide vagy oda - nem jött át az egész áfacsökkentés.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy sokadszorra marasztalták el a vénytenderrel összefüggésben az országos Egészségbiztosítási Pénztárat. Ezúttal a Közbeszerzési Döntőbizottság a vénytender első fordulójának megismétlését találta törvénysértőnek, mivel arra a törvényben előírt határidő letelte után került sor. Az OEP ezzel az eredményhirdetéssel próbálta meg "szentesíteni" egy korábbi döntését.