eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György

Gyurcsány üzletembereket csábítana a kormányba

Az MSZP kormányfő-jelöltje blogjában arról ír, hogy sikerül-e olyan embereket bevonni "az ország megújításába", akik nagy szervezeteket irányítva az üzleti szférában értek el sikereket. Gyurcsány Ferenc szerint új impulzusokra van szükség.

"Természetesen továbbra is a kormányprogram körül zajlott az élet. Megbeszélés megbeszélést követett, tartjuk azt a menetrendet, amelyet szombaton nyilvánosságra hoztunk. Mostanra egyre inkább az foglalkoztat, hogy a politikusokon túl, a politikusok mellett sikerül-e olyan embereket is bevonnunk az ország, az állam megújításába, akik sok-sok tapasztalattal működtetnek nagy szervezeteket hatékonyan, és akik ezen a téren az üzleti szférában értek el sikereket. Az igazgatás bennünket szolgál, az igazgatás a mi adóforintjainkból működik, teljesen természetes elvárása valamennyiünknek, hogy jó minőségű szolgáltatatást, kevesebb pénzért kapjunk.

Mert bizony pénzzel fizető vevői vagyunk a szolgáltatásainknak. A pénzt előre, adóban megfizetjük. Találunk-e majd embereket, akik hajlandóak lesznek feladni magas presztizsű, jól fizető állásokat azért, hogy dolgozzanak a kormánynak és dolgozzanak az országnak? Természetesen kevesebbet tudunk fizetni, bonyolultabb a politika által teremtett környezet, mint az üzleti. De sokkal nagyobb a kihívás és nagyobb a tét. Az igazgatás önmagát nem tudja Münchausen báróként megújítani, ehhez új impulzusok kellenek; nem kritikátlanul, nem változtatás nélkül, de az igazgatásban is szükség van azokra a módszerekre, amelyek átalakították és sikeressé tették az üzleti szférát az elmúlt másfél évtizedben. Vállalkozások sokaságát látom, amelyek kevesebb erőforrással - mondom nem szégyenlősen -, kevesebb emberrel, lényegesen több és nívósabb szolgáltatást nyújtanak, mint annak előtte. Ez természetesen azok szemszögéből nézve, akik munkáját ezekkel az átalakításokkal meg lehet spórolni, nagy személyes kihívást, esetleg konfliktust jelenthet. De ki kell mondanunk: a méltányosság, a körültekintő magatartás mellett a nézőpontunkat az igazgatáson kívülre kell helyezni. Azaz a meghatározó érdek azok érdeke, akik fizetnek a szolgáltatásért, és akik kapják a szolgáltatásokat. Azok pedig többet szeretnek kapni kevesebbért. Ezt a munkát körültekintően, de határozottan csak úgy tudjuk elvégezni, ha olyanok is közreműködnek benne, akik az elmúlt években nem az igazgatásban dolgoztak, akik sikeresek lettek az átalakításban, a hatékonyság-javításban, akik dinamizáltak szervezeteket. Mert el kell választani két funkciót. A kormánynak döntően politikusokból kell állnia, hiszen a kormány politikai testület, de a politikai szándék, közös akarat végrehajtását, ebben az esetben az állam megreformálását nagy tapasztalattal bíró, erős, határozott szakértőkre kell bízni. Olyan szakértőkre, akiknek a tapasztalata a hatékonyságelvű világból származik. Biztos vagyok benne, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha sokak együttműködését meg tudjuk szerezni. Ha lesznek olyanok, akik azt mondják, vállalom kevesebbért és nehezebb feltételek között is. Fogunk találni ilyeneket. Nincs kétségem efelől" - fogalmaz Gyurcsány Ferenc blogjában.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×