Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hova folyik el a rengeteg pénz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar gazdaság egyik leggyengébb pontja az államigazgatás, amelynek rendszere túl nagy és teljességgel átláthatatlan - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Orbán Krisztián, a CEMI stratégiai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. A létszámcsökkentést azonban nem fűnyíró elv alapján kell végrehajtani, hanem először újra kell definiálni az állam szerepét - hangsúlyozta Csaba László közgazdász.

A CEMI ügyvezető igazgatója, Orbán Krisztián szerint az államigazgatás legnagyobb problémája elképesztő mérete mellett az, hogy semmilyen átláthatóság nincs a rendszerben.

"Olyannyira nincs, hogy mi beszéltünk olyan emberekkel, akik elméletileg abban a pozícióban voltak, hogy rálássanak ezekre a számokra, és nagyon sokszor ők is csak széttárták a karjukat és azt mondták: igazából mi sem tudjuk pontosan, mi mennyibe kerül. Amíg nem látjuk azt, hogy a béren kívül megbízási szerződésekben, közhasznú társaságokban mennyi pénz megy el, addig nem lehet ésszerű reformot végrehajtani" - hangsúlyozta Orbán Krisztián.

Nem fűnyíróelvű megtakarításra van szükség


A magyar gazdaság nyilvánvalóan nem bír el egy ekkora állami alkalmazotti létszámot - mutatott rá a tanácsadó cég vezetője, hozzátéve, hogy nem egy fűnyíróelvű megtakarításra van szükség, hanem egy olyan, valódi hatékonyságméréssel összekapcsolt rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy a szolgáltatások színvonala ne romoljon, miközben a költségek csökkennek.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár szerint a magyar közigazgatás azért olyan széterjedt, mert végtelen mennyiségű feladatot bíznak rá, oly módon, hogy azt kifejezetten állami szervnek kell elvégeznie.

Újra kell definiálni az állam szerepét

"Nem azt mondjuk, hogy az adófizetők, vagy a parlament  megfelelő összeget ad az egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, gyereknevelésre, hanem hogy az állam nyújtja. Óriási különbség van a kettő között" - hangsúlyozta a közgazdász az egyes feladatok kiszervezése mellett érvelve.

Bár a CEMI javaslata szerint nagyjából 50-55 ezer főt kellene elbocsátani a közigazgatásból, Csaba László azt hangsúlyozta: nem érdemes számokkal dobálózni, hanem először újra kell definiálni, mi az állam feladata.

Két év átmeneti kiigazítási periódus


Az államháztartási hiány csökkentéséhez a CEMI szerint többek között a kiadási oldal csökkentésére, aktív foglalkoztatáspolitikára és a járulékok csökkentésére van szükség. A stratégiai tanácsadó cég nagyjából két évnyi átmeneti kiigazítási periódussal számol, a javaslataikban kitűzött célok 2008-ra elérhetőek - vélekedett Orbán Krisztián.

A munkaerőpiacon a CEMI négy nagy csoport esetében lát alapvető problémát. Míg azonban a kismamák részmunkaidős foglalkoztatására, a 15-24 év közöttiek ma aránytalanul alacsony foglalkoztatási szintjének növelésére, a diákmunka-lehetőségek bővítésére, illetve az 55 év felettiek továbbfoglalkoztatására látnak megoldást, addig a 45 és 55 év közötti férfiak munkanélküliségé a cég szerint középtávon megoldatlan marad.