eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gönczöl Katalin vitatja a debreceni iskolaigazgató állítását

Az Igazságügyi Minisztérium kimutatása alapján az ismertté vált bűncselekményeket egyre növekvő számban követik el gyermekek és fiatalkorúak, de az áldozatok körében is emelkedik arányuk. Gönczöl Katalin miniszteri biztos az InfoRádió érdeklődésére a minapi debreceni iskolai gyermekverésről azt mondta: ha színlelt verekedésről volt szó, akkor is súlyos sérelmeket okozott.

Bár évi egy százalékkal, de növekszik az erőszakos bűncselekmények száma Európában és Magyarországon. Ez elsősorban a garázdaság és a súlyos testi sértés formájában valósul meg.

A társadalmi bűnmegelőzési stratégia 2005-ös eredményeiről szóló igazságügyi minisztériumi jelentés alapján az ismertté vált bűncselekményeket egyre növekvő számban követik el gyermekek és fiatalkorúak, de az áldozatok körében is emelkedik arányuk.

Történik ez annak ellenére, hogy a társadalmon belül egyre kevesebb a gyermek. Gönczöl Katalin miniszteri biztos elmondta: kimutatható, hogy az iskolákban és az iskolák környékén terjed az erőszak.

Országosan 500-600 esetről van tudomásuk. Az InfoRádió érdeklődésére a szakember nem tudta konkrétan elemezni azt a nemrégiben nyilvánosságra került debreceni esetet, amikor fiatalok az egyik társukat rugdosták és ezt mobiltelefonjukkal rögzítették.

Gönczöl Katalin kriminálpszichológusként némileg vitatta azt a minapi indoklást, hogy az egész játék volt és színlelték a verekedést.

A miniszteri biztos úgy vélte, ezt az erőszakos szubkultúrát kell feloldani, de erre nem sok törekvést lát a pedagógusok részéről.

Gönczöl Katalin hozzátette: a társadalom egyik része nincs az erőszakra felkészülve, másik része pedig azt látja, hogy eredményeket lehet vele elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×