Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fidesz a radikális változások mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz alkotó ellenzékként működik majd az Országgyűlésben - jelentette ki a Fidesz megválasztott frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Navracsics Tibor hozzátette: támogatják a radikális változásokat azokon a területeken, ahol szerintük is elkerülhetetlen a változtatás.

A legnagyobb ellenzéki párt megválasztott frakcióvezetője elmondta: azért nem használják a konstruktív ellenzék kifejezést, mert az a magyar politikában elkoptatottá, olyan "kötelező gyakorlattá" vált, amelyet egy ellenzéki párt mindig bejelent a ciklus elején, néha valós tartalom nélkül.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a kétharmados törvényekkel a magyar alkotmányos rendszer sokszor társ-döntéshozó szerepbe kényszeríti az ellenzéket, a kormánynak be kell vonnia az ellenzéket a törvényalkotási folyamatba.

Próbálnak megegyezni a kormánnyal

Az előző években szinte egyetlen jelentős, kétharmados többséget igénylő jogszabályt sem sikerült módosítani vagy elfogadni - emlékeztetett a politikus.

Az egyelőre egy évre megválasztott frakcióvezető hozzátette: azokon a területeken, ahol szerintük radikális változtatásra van szükség - és elképzelésük találkozik a kormányoldal terveivel - próbálnak egyezségre jutni a kormánnyal.

Ugyanakkor persze a saját szempontijaink, elképzeléseink alapján tárgyalunk, és bízunk az okos kompromisszumokban - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A Fidesz-KDNP szövetségről

A Fidesz és a KDNP frakciószövetségéről a Fidesz leendő frakcióvezetője azt mondta: a nagyobbik párt kampányában a jobboldali erők legszélesebb összefogását célozta meg, a KDNP pedig autonómiája megőrzésére törekedett; szerinte a frakciószövetség mindkét követelménynek eleget tesz.

A két párt folyamatosan egyezteti politikáját, és a frakciószövetségben erőteljesebben tudja azt megjeleníteni - vélekedett a politikus.