Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Baráth: a fejlesztési kérdéseket a kormányfő kezeli majd

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs értelme önálló tárcát létrehozni az uniós ügyekre, a legjobb helye a kancellárián belül lesz a fejlesztési és európai uniós kérdéseknek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Baráth Etele, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Egyelőre még nem tudni, hogy az új kormányon belül hova tartoznak majd az uniós és a fejlesztési ügyek - közölte Baráth Etele, hozzátéve, hogy egyelőre az államháztartás stabilizálására, a reformok kidolgozására koncentrálnak, csak ezek után alakítják ki a kormányszerkezetet.

Baráth Etele szerint nincs értelme önálló minisztériumba szervezni az európai ügyeket és a fejlesztéspolitikát, hiszen ezek elsődleges feladata a különböző tárcák közötti koordináció.

Így leginkább a kancellárián belül, közvetlenül a miniszterelnök hatáskörében lenne a helye - vélekedett a tárca nélküli miniszter.

NFT II.

A megalakuló új kormány egyik első feladata lesz a II. Nemzeti Fejlesztési Terv véglegesítése.

"Arra törekszünk, hogy a magasabb hozzáadott értékű, nagyobb tudásigényű területeket fejlesszük. Amennyire lehet tehát, a támogatási rendszert is úgy kell átalakítani, hogy az ezeken a területeken működő kis- és közepes vállalkozások nyerjenek minél nagyobb teret, ez jó a foglalkoztatásnak és a gazdaságnak is" - mutatott rá Baráth Etele.

Az európai ügyekért felelős miniszter szerint a rendelkezésre álló források több mint 50 százaléka infrastruktúrára fordítódik, döntően az infokommunikációs infrastruktúra, a megújuló energia, a közlekedés és a környezetvédelem területére kerül. Így leginkább az ezek mögött álló szolgáltató és termelő szektorok erősödnek majd - tette hozzá Baráth Etele.