eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Egyre több magyar dolgozik Nagy-Britanniában

Nem okoztak tömeges kivándorlást az uniós csatlakozás adta munkavállalási lehetőségek - mondta az InfoRádiónak Sik Endre szociológus. A TÁRKI legfrissebb reprezentatív felmérésből kiderül: még mindig Németországba és Ausztriába mennek leginkább munkát vállalni a magyarok, a csatlakozás óta azonban Nagy-Britannia egyre népszerűbb.

A szakemberek várakozásaival szemben a megnövekedett lehetőségek ellenére sem nőtt érdemben a magyar társadalom migrációs hajlandósága az uniós csatlakozást követően - mondta Sik Endre.

A szociológus szerint 1997-ben először egy ideig kicsit növekedett ugyan a külföldi munkavállalási kedv a magyar lakosság körében, de 2003 óta enyhe csökkenés tapasztalható, főleg a rövid távú migrációs hajlandóságban.

Németország és Ausztria még ma is dominálja a magyarok külföldi munkavállalását, de az uniós csatlakozás hatására Nagy-Britannia is felkerült a külföldön munkát vállalók mentális térképére - mutatott rá Sik Endre.

Ezeket az elsődleges célpontokat követi Franciaország és Olaszország, illetve Európán kívül az Egyesült Államok és talán Kanada - tette hozzá a szociológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×