Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Semjén: a kormány hallgatása veszélyezteti a demokráciát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pártelnökökkel egyeztet Sólyom László államfő a Sándor-palotában. A köztársasági elnök a szabad demokraták, a Fidesz, az MDF és a KDNP vezetőivel tárgyalt; az MSZP elnökével és miniszterelnök-jelöltjével szerdán találkozott.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke arról beszélt az államfőnek, hogy nem támogatja Gyurcsány Ferenc miniszterelnökségét; a párt alkotó és konstruktív ellenzéki szerepre készül.

A KDNP elnöke ismertette az államfővel álláspontját, miszerint a kormányra készülő politikai erő tudatosan elhallgatta az ország pénzügyi állapotát, ami példátlan a magyar demokrácia történetében.

Ezzel olyan helyzet állt elő, amely veszélyezteti a parlamentáris demokráciát - hangsúlyozta a politikus.

Tájékoztatása szerint arról is beszélt a köztársasági elnöknek, hogy az egyházi és a nemzetiségi intézmények nehéz helyzetben vannak, diszkriminálják őket.

Dávid: szigorú kontroll

Dávid Ibolya, az MDF elnöke a kormány tevékenységének szigorú kontrollját ígérte a köztársasági elnöknek.

Az ellenzéki párt vezetője felhívta az államfő figyelmét arra, hogy a koalíciós pártok elfeledkeztek arról, hogy jelenleg is ők vannak kormányon, és hetek óta nem látható semmilyen kormányzati intézkedés.

Orbán: Gyurcsány beszéljen a gazdaság helyzetéről

A megbeszélés után a legnagyobb ellenzéki párt vezetője azt mondta, hogy a köztársasági elnök valószínűleg a parlamenti választásokon győztes koalíció miniszterelnök-jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

Orbán Viktor a találkozón reményét fejezte ki, hogy Gyurcsány Ferenc a parlament alakuló ülésén tájékoztatatást ad a gazdaság valós helyzetéről, hogy ne "mindenkit megriasztó megszorító csomagok híre borzolja a kedélyeket".

Kuncze: létrejöhet az MSZP és az SZDSZ kompromisszuma

Kuncze Gábor a megbeszélést követően elmondta: a koalíciós tárgyalások menetéről, valamint az MSZP és az SZDSZ közötti kompromisszum lehetőségéről tájékoztatta a köztársasági elnököt.

"Azt mondtam, hogy a koalíciós tárgyalások megfelelően haladnak, és létrejöhet az a kompromisszum, amelynek eredményeként megalakulhat Gyurcsány Ferenc vezetésével az új kormány" - mondta.

Kuncze Gábor beszámolt arról, hogy a megbeszélésen szóba került a parlament alakuló ülésének időpontja is.

Véleménye szerint egyelőre nem tudni, hogy lehet-e május 16-án alakuló ülés, hiszen a bíróság még nem döntött a kecskeméti választás második fordulójának esetleges megismétléséről.