eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Gyárfás elmegyógyintézetbe küldené a fővárosi képviselőket

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke elképzelhetetlennek tartja, hogy ne Magyarország rendezze a július 26. és augusztus 6. között esedékes Úszó Európa-bajnokságot. A rendezvényhez szükséges ideiglenes tribünt, amelyet az uszoda kerítésein kívül kellene felállítani, nemrég vétózta meg a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága.

A szövetség elnöke rémálomnak nevezte azt, ami az uszodaépítés körül zajlik. Szerinte 2002 óta még arról sem tudtak megállapodni az illetékesek, hogy lehet-e fűmagot vetni.

Az uszoda felépítésének határidejét a kivitelező halogatja, és már pontos időpontot sem határozott meg. Csak annyit mondott, hogy valamikor júniusban lesz kész a medence - mondta Gyárfás Tamás.

Hozzátette: ha elkészül a létesítmény, utána még a magyarországi engedélyeket is be kell szerezni, és az Európai Úszószövetségnek is hitelesítenie kell az uszodát.

A szövetség elnöke szerint az nem fordulhat elő, hogy az Eb-t nem Magyarország rendezi.

Gyárfás Tamás példátlannak nevezte, hogy az esemény kezdete előtt másfél hónappal még arról folyik a vita az illetékes fővárosi bizottságban, hogy felállítható-e mobillelátó a Margitszigeten, mert ha megépítik, azzal sérül a fű.

"Mintha Magyarországon nem lehetne fűmagot kapni" - mondta.

Szerinte az sem történhet meg, hogy a lelátó nem épül meg. Hozzátette: elmebeteg állapot most erről vitázni, és akik ilyen döntéseket hoznak, azokat elmegyógyintézetbe kell küldeni, nem bizottságokba.

A fővárosi bizottság május 3-án döntött úgy, hogy nem ad közterület-használati engedélyt. Az ülésen a testület tizenöt tagjából csak nyolc jelent meg; az MSZP és az SZDSZ részéről négyen, és négyen az ellenzéki frakciók részéről.

A szocialista és szabad demokrata képviselők támogatták a mintegy 17 ezer négyzetméteres ingyenes közterület-használati kérelmet.

Az ellenzéki tagok azonban a környezet védelmére hivatkozva elutasították az ideiglenes létesítmények, köztük az ideiglenes lelátók felállítását, így patthelyzet alakult ki.

A testület várhatóan két héten belül tűzi újra napirendjére a tribün ügyét.

Kivitelező: időben átadják az uszodát

Varga Mihály, a kivitelező KÉSZ Kft. ügyvezetője az InfoRádiónak küldött közleményében azt írta: június 7-én kezdődik az uszoda átadás-átvétele; június 27-én pedig használatba vételre alkalmas állapotban lesz a létesítmény.

Az ügyvezető tagadta, hogy ők fákat vágtak volna ki a Margitszigeten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×