eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Sztrájkkal fenyegetik az új kormányt a szakszervezetek

A budapesti városligeti május 1-jei rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozott a szakszervezeti konföderációk vezetőivel. A találkozót követően az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke elmondta: a miniszterelnök-jelölttől ígéretet kaptak arra, hogy a kormányprogram véglegesítése előtt kikéri a szakszervezetek véleményét.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a kormányprogramon túl a kormányzati struktúráról is véleményt mondhatnak. Borsik János kijelentését a rendezvényen az MSZP elnöke is megerősítette.

Gyurcsány: a munka becsületének visszaállítása

Az átfogó változások szükségességéről beszélt a miniszterelnök az MSZP városligeti rendezvényén. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a leendő kormány mindent megtesz majd azért, hogy megszüntessék az igazságtalanságokat.

A kormányfő úgy fogalmazott: ehhez kér támogatást a következő években. Szólt arról is, hogy céljuk a munka becsületének visszaállítása, és a szakszervezetek megerősítése.

A szocialista pártelnök a baloldal átalakulásáról beszélt. Hiller István azt mondta: várják a fiatalokat a pártba. Molnár Gyula, az MSZP budapesti elnöke a rendezvényen azt hangsúlyozta, hogy a fővárosnak szocialista vezetőre van szüksége.

Szakszervezetek: a munkaadók lábbal tiporják a jogokat

A Liga szakszervezetek Alkotmány utcai megmozdulásán a munkavállalók jogainak érvényesítéséért tiltakoztak a résztvevők. Felszólalóik azt hangoztatták, hogy a munkaadók lábbal tiporják alkalmazottaik jogait, és semmibe veszik a törvényeket.


Tárgyaltak is (fotó: mszp.hu)

Gaskó István, a szakszervezeti tömörülés elnöke azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt 10 évben sehova nem vezettek a sörös, virslis majálisok. Elmondta, hogy az új kormánytól a munkavállalói jogok rendezését várják, ennek elmaradása esetén pedig a sztrájktól sem riadnak vissza.

A tömörülés petíciót intézett Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez, amelyben szintén a munkavállalók kiszolgáltatottságának megszüntetését kérik. A többi mellett a színlelet szerződések megszüntetését és a heti munkaidő mindenkire kötelező alkalmazását várták.

Ellenzik a privatizációt

A foglalkoztatás javításáért, a munkavállalói jogok érvényesítéséért és a magyarországi bérek uniós felzárkóztatásáért emelték fel a szavukat a szónokok azon a május elsejei rendezvényen, amelyen közösen vettek részt az Autonómok, az MSZOSZ, a SZEF és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés tagjai.

Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke azt mondta: a szakszervezetek nem akarnak egykulcsos áfát, egykulcsos személyi jövedelemadót, követelik, hogy továbbra is önálló tárca feleljen a foglalkoztatáspolitikáért.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének beszédében ellenezte a MÁV, a Volán-társaságok, a BKV és a Magyar Villamos Művek privatizációját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×