eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla

Az egyforintos többet ér, mint gondolná

Annyit ér, mint egy lyukas kétfilléres - szól a mondás. De mennyit is ér a lyukas kétfilléres? Néha többet, mint két fillér. A fémek utóbbi években tapasztalt áremelkedése miatt, ha beolvasztanánk az egy- és kétforintosainkat, nyersanyagként eladva a névértékénél többet kapnánk érte.

A Magyar Nemzeti Bank 1993-ban bocsátotta ki itt azt az érmesorozatot, amely jelenleg is forgalomban van. A magyar érmék kétféle alapanyagokból készülnek. A sárgább színűek réz-, nikkel- és cinkötvözetek, amik pedig világos, ezüstfehér színűek, azok réz- és nikkelötvözetek - mondta el az InfoRádióban az MNB munkatársa.

Amikor a jegybank kibocsátotta ezeket, akkor az alapanyagárak jelentősen alacsonyabbak voltak. Mára viszont a kis címletű érmék, az egy- és kétforintosok alapanyagára meghaladja a névértéket. A réz tonnánkénti ára például jelenleg kétszer annyiba kerül, mint másfél éve - közölte Magyarné Földing Zsuzsa.

Finnországban visszatartották

Ez azonban nemcsak a forintra, hanem külföldi valutákra is igaz. Például a 2002-es eurókibocsátás kapcsán Finnországban az egy- és kétcenteseket éppen azért nem bocsátották ki, mert az előállítási költség meghaladta volna a névértéket.

Amikor a nemzeti bankok kibocsátanak egy érmesort vagy emlékérmét, akkor fő szempontnak azt tekintik, hogy a pénz előállítási költsége ne haladja meg a névértékét.

Kivonják az egy- és kétforintost?

Az olyan esetekben, mint a magyar egy- és kétforintosé, a jegybanknak meg kell fontolnia, hogy költséghatékonyság miatt kivonja-e ezeket a forgalomból. A költségek mellett azonban figyelembe kell venni azt is, hogy az érme mennyire része a fizetős forgalomnak.

Magyarországon még a lakosság nagy hányada használja az egyforintosokat, ezért az MNB még nem vonja ki őket a forgalomból.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×